Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Nu finns chansen att justera reglerna för busstrafiken”

"Det är hög tid att anpassa regelverket för busstrafik", anser Busworld och den internationella persontrafikunionen, IRU.

”Det är hög tid att anpassa regelverket för busstrafik”, anser Busworld och den internationella persontrafikunionen, IRU.

Det regelverk som reglerar persontrafik med buss misslyckas konsekvent med att ta tillvara både resenärernas och trafikföretagens intressen. Men nu finns chansen att rätta till bristerna. Det hävdar världens största bussmässa, Busworld, i ett gemensamt uttalande med den internationella vägtransportunionen, IRU. Tillsammans kommer Busworld och IRU att lansera en kampanj för att åstadkomma bättre villkor för bussturismen i Europa – en näring som man framhåller har människan i centrum. Det är en näring där människor levererar upplevelser för människor och för människor samman.

På tisdagen antog IRU och Busworld ett uttalande som stöds av bussbranschorganisationer, busstillverkare och turistorganisationer från hela EU. Där kräver man att människors behov av kollektiv mobilitet hanteras korrekt. Hittills, heter det, har de lagar och regler som gäller för bussresebranschen konsekvent misslyckats med att ta vara på de behov som finns hos kundernas, trafikföretagen och andra företag som verkar i branschen. Persontransporter ska inte behandlas på samma sätt som godstransporter, skriver parterna.

IRU och Busworld betonar att när EU-kommissionen snart ska anta ett nytt mobilitetspaket finns chansen att rätta till bristerna. Som exempel pekar man på kör- och vilotidsreglerna.

– De måste utgå från de tjänster som bussnäringen erbjuder människor. Bland annat måste den tidigare 12-dagarsregeln när det gäller förarnas ledighet återinföras.

– Busstrafiken har alltför länge åsidosatts av EU:s beslutsfattare. Detta måste få ett slut. Bussen är en del av lösningen för en grönare och mer hållbar framtid. Europas medborgare förtjänar något bättre från sina beslutsfattare, sa Remi Lebeda som leder EU:s persontrafikarbete på tisdagen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Busworld, Internationellt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)