Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Friåkare kopierade Taxi Göteborg – får böta halv miljon

En äkta Taxi Göteborgsbil. Foto: Anna Sigge.

En friåkare i Göteborg som hade kopierat Taxi Göteborgs formgivning har dömts till böter på en halv miljon kronor. Mannen hade tidigare av marknadsdomstolen förbjudits att efterlikna Taxi Göteborg, men fortsatte trots det.

Sommaren 2015 förbjöd marknadsdomstolen den nu dömde friåkaren att använda marknadsföring som efterliknade Taxi Göteborgs. Förbudet innebar marknadsföring av taxitjänster med de kännetecknande orden “Göteborg Taxi” och “Taxi” i en gul rektangel, och vid överträdelse skulle ett vite på en miljon kronor utfärdas.

Redan under våren 2016 kom det fram att friåkaren fortsatt att marknadsföra sin taxiverksamhet med de kännetecknande orden, vilket gör att domen nu träder i kraft. På grund av friåkarens ekonomiska situation väljer domstolen dock att sänka vitet från en miljon kronor till femhundra tusen kronor.

– Vi anser att det här är en viktig markering. Som Västsveriges största och äldsta taxibolag är vårt varumärke en av våra viktigaste tillgångar, en tillgång som vi jobbat hårt för att bygga upp. När någon sedan försöker åka snålskjuts på vårt arbete, då är det inte mer än rätt att det ska kosta, säger Petra Kling, försäljnings- och marknadschef på Taxi Göteborg.

Taxi Göteborg har varumärkesskyddat samtliga grafiska element som finns på företagets bilar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)