Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för självkörande fordon i Norge – ”en revolution inom kollektivtrafiken”

Det norska stortinget har nu klubbat en lag som tillåter försöstrafik med autonoma fordon.. Foto: Bertel O Steen.

Det norska Stortinget godkände på tisdagen en ny lag som tillåter prov med självkörande, autonoma, fordon på norska vägar. Den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet och innebär att det är tillåtet med självkörande fordon i provtrafik, däremot är det ännu inte tillåtet att använda dem i vanlig trafik.

– Framtidens transportmedel kommer att göra vardagen enklare för flertalet människor. Det råder inget tvivel om att vi står inför en revolution inom kollektivtrafiken. Nu har vi infört en lag som i större utsträckning än tidigare gör det möjligt att testa självkörande fordon, säger den norske samfärdselministern Ketil Solvik-Olsen.

– Syftet med den nya lagen är att se vilka effekter självkörande fordon kan ha på trafiksäkerheten, effektiviteten i trafikapparaten, mobilitet och miljö, allt med sikte på en mer permanent infasning av sådana fordon i vanlig trafik i framtiden.

En av Norges största återförsäljare och serviceföretag i norsk fordonsbransch, Bertel O Steen AS, planerar att i samarbete med det internationella företaget Acando genomföra pilotprojekt i flera av Norges största städer redan nästa år.

– Den nya lagen är början på en transportrevolution. Nu kan vi äntligen få testa de självkörande minibussarna på konkreta linjer som är i drift, säger Sven Ivar Mørch, vd för Acando Norge.

– Vi önskar också nya kommuner välkomna att utforska möjligheterna med självkörande minibussar som en del av utbudet av kollektivtrafik. Många städer utreder just nu nya järnvägsstationer och knutpunkter. Nu kan självkörande matarbussar göra deras beslut ännu bättre.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)