Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Självkörande bussar från Nobina i Stockholm

Med start i januari ska Nobina köra självkörande minibussar i Kista i norra Stockholm. Nyligenblev det klart att Nobina även ska vara engagerat i ett liknande projekt i Köpenhamn. Bild: Nobina.

I januari är det premiär för ett sex månader långt test med självkörande bussar i Kista i norra Stockholm. Två små bussar med plats för tolv passagerare vardera kommer då att gå i trafik på vardagarna, mellan klockan 7 och 18. För allmänheten blir det gratis att resa med bussarna som ska gå en sträcka mellan Jan Stenbecks torg och Scandic Victoria Tower.

Bussarna är eldrivna och självstyrande med hjälp av en avancerad teknik för positionering och övervakning av omgivningen. Under testperioden kommer det dock att alltid finnas en förare ombord som kan ta över från automatiken och både styra bussen och stoppa den.

De självkörande bussarna ökar möjligheterna för resenärerna att resa från dörr till dörr genom att den självkörande bussen ansluter till den vanliga kollektivtrafiken vid en busshållplats eller en station och gör att resenären kan resa kollektivt även den sista biten.

– Det finns ett stort behov av en lösning för resenärerna där vi ska köra. Nu gäller det att gå från ord till handling. Vi vill vara med och bidra till ökad rörlighet i samhället på ett sätt som tar största möjliga hänsyn både till människor och miljö, säger Peter Hafmar, vd på Nobina Technology, till Stockholmdirekt.

Nobina technology leder projektet med de självkörande bussarna i Kista och samarbetar med Ericsson, SJ, Klövern, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms stad och Urban ICT Arena.

Nyligen blev det klart att Nobina ska köra självkörande bussar även i Köpenhamn i ett liknande projekt.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)