Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bästa kvartalet någonsin för Nobina

Nobinas koncernchef Magnus Rosén kan se tillbaka på koncernens bästa kvartalsresultat någonsin.

Bussoperatören Nobina hade ett starkt tredje kvartal enligt företagets delårsrapport som publicerades på torsdagsmorgonen. Nettoomsättningen ökade med 3,5 procent till 2 324 miljoner kronor och rörelseresultatet blev 213 miljoner mot 168 miljoner under motsvarande period förra året. Resultatet efter skatt blev 140 miljoner mot 102 miljoner. Nobina har brutet räkenskapsår, vilket innebär att det tredje kvartalet avser perioden 1 september – 30 november. Tredje kvartalet i år blev det bästa kvartalet någonsin för Nobina.

Resultatet under det tredje kvartalet bidrar till att lyfta hela niomånadersperioden 1 mars – 30 november som uppvisar en ökning av nettoomsättningen på 2,3 procent till 6 769 miljoner kronor. För perioden minskade rörelseresultatet till 406 miljoner från 431 miljoner under samma tid förra året. Resultatet efter skatt blev 234 miljoner, jämfört med 251 miljoner kronor.

– Det är vårt bästa resultat någonsin för ett enskilt kvartal. Vi går nu in i en lugn period med få starter och avslut av trafikkontrakt vilket även ger ökat utrymme att fortsätta förbättra vår befintliga verksamhet, kommenterar Nobinas vd och koncernchef Magnus Rosén.

– Däremot tilltar aktiviteten i anbudsarbetet. Efter ett år med ovanligt få kontrakt för upphandling ser vi en annan situation 2018. Ett väsentligt större antal bussar i ett flertal kontrakt kommer att upphandlas under 2018, och vi har därför ett stort fokus i koncernen på anbudsarbete.

– Förutom en ökad andel incitamentskontrakt förväntar vi oss att krav på elbuss blir ett allt vanligare inslag i anbudsunderlagen. Utvecklingen av elfordon går snabbt och bussar är inget undantag. Om några år kommer elbussar att vara vanligt förekommande i många nordiska städer. Nobina startar till exempel trafik i Malmö under 2018 med tretton elbussar och är engagerat i ett stort elbussprojekt i Oslo stad tillsammans med trafikhuvudmannen Ruter, säger Magnus Rosén.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)