Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viktigt med rapportering för ökad trygghet och säkerhet

Göran Forssén på Sveriges Bussföretag har lett arbetet med den nya vägledningen för rapportering av trafikhändelser. Foto: Ulo Maasing.

Det är viktigt att förare och annan ombordpersonal rapporterar trafikhändelser som olyckor eller hot och våld mot personal och passagerare. Då kan tryggheten och säkerheten i kollektivtrafiken förbättras eftersom trafikföretag och upphandlare får bättre kunskap om vilka händelser som inträffar och kan vidta förebyggande åtgärder. Det anser organisationerna i Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik.

Inom ramen för Partnersamverkan har kollektivtrafikbranschen tagit fram en ny vägledning om vikten av trafikhändelserapportering, eller THR som det förkortas. Vägledningen belyser betydelsen av att trafikhändelser rapporteras.

– Kollektivtrafiken ska upplevas som trygg och säker av såväl resenärer som förare. För att branschen ska kunna arbeta med frågor som påverkar trygghet och säkerhet negativt behöver vi ha en aktuell bild av nuläget. Därför är rapportering av trafikhändelser oerhört viktig, säger Anna Grönlund, branschchef och vice VD i Sveriges Bussföretag.

Hon ingår i styrgruppen för Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik, den styrgrupp som granskat och godkänt publiceringen av den nya vägledningen.

Vägledningen bygger på branschpraxis och samlade erfarenheter.

I dokumentet finns publicerade citat från företrädare hos bussföretag, offentliga beställare, Polisen och andra berörda myndigheter kring betydelsen av en strukturerad trafikhändelserapportering.

Arbetet med att ta fram den nya vägledningen av letts av Göran Forssén på Sveriges Bussföretag.

Vägledningen kan laddas ner här.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)