Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen begär undantag från mobilförbud

Buss- och kollektivtrafikbranschen begär undantag från de nya reglerna som gäller från 1 februari.

De båda branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik skrev på tisdagen till näringsdepartementet och begärde ett tillfälligt undantag från de nya reglerna för mobilanvändning under körning. Det blir från den 1 februari förbjudet för förare att hålla mobiltelefon eller mikrofon till kommunikationsradio i handen medan man kör. Tidigare har trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting, SL, begärt ett sådant, tillfälligt undantag som ska gälla minst ett år.

Enligt de nya reglerna, som gäller från 1 februari, får förare av motordrivna fordon under färd inte använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på sådant sätt att den hålls i handen.

– Anledningen till vår begäran är att det måste finnas tid att montera handsfree-utrustning i alla bussar. Det innebär mycket stora problem för förare och bussföretag om inte den handhållna mikrofonen kan utnyttjas av föraren under färd, under perioden fram till att handsfree-utrustning kunnat installeras, säger Göran Forssén branschutvecklare trygghet och säkerhet vid Sveriges Bussföretag.

I brevet till näringsdepartementet skriver de båda branschorganisationerna att det handlar om omkring 10 000 bussar som måst förses med handsfree-utrustning.

Man pekar på att den kommunikationsradio som finns i bussarna oftast har en handhållen mikrofon. Radion används för kontakt mellan bussförare och trafikledningen liksom mellan förare i olika bussar.

– Det innebär mycket stora problem för föraren och bussföretaget om inte den handhållna mikrofonen kan utnyttjas av föraren under färd, under perioden fram till att handsfree-utrustning kunnat installeras, skriver Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik.

De pekar också på att det i en del, mest äldre, bussar finns en handhållen mikrofon för att föraren ska kunna kommunicera med passagerarna.

– Skyndsamma åtgärder är av största vikt, heter det i brevet till näringsdepartementet.

Taggat som: , , , , ,

4 kommentarer »

  1. Man har ju en lag idag som har funnits i nått år. De flesta har väl tyckt att den är så luddigt skriven och mer eller mindre tvingat fram den nya lagen. Hur många bolag har förberett sig med någon form av handsfree till komradion? Detta kan ju omöjligen kommit som en överraskning för alla inblandade parter.

  2. Varför kan inte bussföraren precis som alla andra förare köra åt sidan om dom prompt måste prata med någon annan istället för att koncentrera sig på vägen?

    I fallet med bussföraren så har denne dessutom ett hundra tal liv på sitt samvete när denne leker med mobilen istället för att göra sitt jobb.

  3. Trafikledningen behöver ibland kontakta förarna för att informera om ändrad färdväg eller om att invänta anslutande bussar.

  4. Men snälla nån. Jämför inte komradio med att hantera en mobiltelefon. Det finns fler likheter med att hålla i växelspaken än en mobiltelefon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)