Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Försäljningsrekord för Solaris

Solaris sålde i fjol rekordmånga bussar. Foto: Solaris.

Den polska busstillverkaren Solaris slog 2017 nytt rekord när det gäller antalet sålda bussar. Med 1 397 sålda bussar och trådbussar överträffade företaget det tidigare rekordåret 2014 då man sålde 1 380 bussar och trådbussar. På sin polska hemmamarknad hade Solaris i fjol mer än 50 procent av marknaden för stadsbussar. Solaris aviserar också tre nya modeller i år, varav en bränslecellsdriven stadsbuss.

Omsättningen uppgick till cirka 434 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 4,3 miljarder SEK. Solaris redovisar däremot inte lönsamheten.

Av produktionen såldes förra året 952 bussar och trådbussar på export. Största exportmarknad var Italien med 225 bussar. På andra plats kom Tyskland med 200 bussar, Norge med 109 bussar och Lettland med 96 bussar.

Övriga exportmarknader var Israel (57), Nederländerna (40), Tjeckien (38), Spanien (31), Österrike (30), Frankrike (27), Slovakien (21), Rumänien (19), Schweiz (18), Sverige (16), Danmark (12), Belgien (12) och Luxemburg (1).

442 stadsbussar såldes i Polen, av vilka 48 var batteribussaar. Totalt har Solaris under åren sålt 2 500 bussar med elektrisk drivlina (batteribussar, hybridbussar och trådbussar).

– Redan nu är det klart att 2018 lovar att bli ännu ett rekordår när det gäller antale3t sålda bussar för Solaris. I nuläget har vi beställningar på 1 400 bussar och när året är slut kommer den siffran säkerligen att ha ökat, säger Zbigniew Palenica, vice vd för Solaris och ansvarig för försäljning, marknadsföring och eftermarknad.

Solaris aviserar också att man i år kommer att lansera tre nya modeller. Först ut blir nya Solaris Trollino 24, en dubbelledad 24-metersbuss som först kommer i trådbussversion. Men Solaris mäl är att bussen ska fungera som en plattform även för en dubbelledad batteribuss och hybridbuss.

Under andra halvåret i år kommer stadsbussen Urbino 12 i bränslecellsutförande och en lågentréversion av Urbino 12, döpt till Urbino 12LE i lättviktsutförande.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)