Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Hastverk om handhållet från regeringen skapar stora problem”

Förbudet mot handhållen kommunikationsutrustning under färd är ett hastverk, skriver tre tunga företrädare för kollektivtrafiken i Sverige.

Den första februari blev det förbjudet för fordonsförare att använda handhållen kommunikations-utrustning under färd. Förbudet skapar stora problem för kollektivtrafiken, men också för annan viktig verksamhet. Det är nödvändigt med ett tillfälligt undantag från förbudet, skriver Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag,Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) i Stockholms läns landsting i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det nya förbudet handlar inte bara om användning av mobiltelefoner. Det är också förbjudet för exempelvis bussförare att hålla i mikrofonen till kommunikationsradion under färd.

– Det finns omkring 10 000 bussar som har kommunikationsradio. Ytterst få av dessa har handsfree-utrustning. Därför medför det hastiga införandet av denna bestämmelse mycket stora problem, såväl för bussföretagen, förarna och kollektivtrafiken i stort, skriver de tre företrädarna för buss- och kollektivtrafikbranschen.

De pekar på att radion används för kontakt mellan bussförare och trafikledning, men också för kontakt mellan olika bussar.

– Utrustningen behöver användas såväl för att undvika förseningar och problem för resenärerna som akuta lägen och nödsituationer.

Nu tvinga bussföraren att stanna och stå still för att få använda den handhållna mikrofonen till kommunikationsradion.

– Det är inte svårt att inse vilka problem, och vilka stressituationer en bussförare kan hamna i, om en förare exempelvis måste hantera akuta anrop från trafikledningen när föraren kör på en motorväg, skriver Tamsons, Leufstadius och Grönlund.

De pekar på att regeringen hastade igenom sitt beslut som offentliggjordes dagarna innan jul förra året. Beslutet föregicks av en utredning från Transportstyrelsen som föreslog att förbudet endast skulle gälla mobiltelefon. Men när beslutet fattades av regeringen den 19 december var det inte känt att förbudet skulle utvidgas till att gälla även annan, handhållen kommunikationsutrustning.

– Det är regeringens aktiva beslut att med kort varsel utöka förbudet som skapar stora problem. Detta inte bara för kollektivtrafiken. Även från Polismyndigheten riktas skarp kritik. Polisens nationella skyddsombud varnar för att förbudet kan försvåra spaningssituationer för att till exempel avvärja ett terrordåd genom att i sådana situationer inte få prata i en kommunikationsradio, skriver Anna Grönlund, Helena Leufstadius och Kristoffer Tamsons.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)