Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KInesisk Volvoägare blir storägare i Daimler

Daimler AG, som bland annat tillverkar Mercedes-Benz bilar, lastbilar och bussar, har fått en ny storägare – som sedan tidigare har stora intressen i såväl Volvos person bilar som Volvo Bussar och Volvo Lastvagnar. Foto: Daimler.

Den tyska fordonstillverkaren Daimler AG, där bland annat Mercedes-Benz bilar, lastbilar och bussar (Setra, Mercedes-Benz) ingår, bekräftade på lördagen officiellt att den kinesiske entreprenören Li Shufu har förvärvat 9,69 procent av aktierna i Daimler AG. Li Shufu är chef för den kinesiska fordonstillverkaren Geely som äger Volvo Cars. I december blev Geely kapitalmässigt största ägare i AB Volvo, där bland annat Volvo Bussar och Volvo Lastvagnar ingår.

Daimleraffären har väckt stor uppmärksamhet hos AB Volvos övriga ägare.

Enligt uppgift har Li Shufu och Geely betalat drygt 70 miljarder kronor för de 103 619 340 aktierna i Daimler AG. När Geely i december skaffade sig omkring 15 procent av rösterna i AB Volvo landade prislappen på cirka 30 miljarder kronor.

Geelys offensiv väcker många frågor i branschen om hur en och samma storägare avser att hantera sina stora aktieposter hos de två tuffa konkurrenternas Daimler och Volvo. Enligt Daimler är Li Shufu en långsiktig ägare, som är ”övertygad om Daimlers styrka när det gäller innovationer, strategi och framtidspotential”.

Li Shufu träffade på lördagen den svenske näringsministern Mikael Damberg(S) för ett drygt timslångt möte på Li Shufus initiativ.

Enligt SvD bekräftade Li Shufu på mötet sin investering i Daimler. Damberg säger också till SvD att Li Shufu gav honom besked att Geely är i Sverige långsiktigt.

– Det faktum att Li lägger hela innovationsverksamheten kring det han ser som framtiden för fordonsindustrin, elektrifiering och digitalisering här är väl ett besked att de investerar långsiktigt. Men man kan inte vara naiv när det gäller kinesiska företags investeringar i Sverige och Europa, säger Damberg till SvD.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)