Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halv miljard för tryggare kollektivtrafik i Storstockholm

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) i Stockholms läns landsting. Foto: Ulo Maasing.

Allianspartierna i Stockholms läns landsting vill ha en storsatsning på ökad trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken i Stockholms län. Under kommande år vill allianspartierna satsa runt en halv miljard på förstärkt skydd av kollektivtrafiken i form av exempelvis en kraftig utökning av antalet väktare.

Bland annat vill man få ner klotter och skadegörelse som i första hand drabbar spårtrafiken. Klotter står för två tredjedelar av skadorna till en kostnad av hundratals miljoner kronor årligen. Klotterskadegörelsen räknat i antalet kvadratmeter har fördubblats mellan åren 2012 och 2017 och antalet polisanmälningar av skadegörelse har ökat från 14 000 till närmare 45 000 under samma år.

Antalet väktare i kollektivtrafiken ska ökas kraftigt.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) menar att insatserna krävs för att möta en allt mer frånvarande polis. Sverige har en av de lägsta andelarna poliser per invånare i hela Europa. Inte heller har det någonsin tidigare slutat så många poliser som idag.

– I spåren av regeringens poliskris har det i växande grad fallit på SL att upprätthålla tryggheten med egna resurser och insatser, säger Kristoffer Tamsons.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)