Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sverige bäst i säkerhetsklassen

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Vi behöver få fler att använda de bälten som finns i bussen. Foto: Ulo Maasing.

Samtidigt som EU håller på att missa sitt eget trafiksäkerhetsmål visar nya siffror från EU-kommissionen att Sverige är bäst i klassen när det gäller trafiksäkerhet. Sverige har med andra ord den högsta trafiksäkerheten av samtliga EU-länder.

– Trafiksäkerhet är en oerhört viktig fråga för oss och för våra medlemsföretag. Våra företag och deras medarbetare arbetar engagerat varje dag för att vi alla och våra varor ska komma fram tryggt och säkert till sitt slutmål. En viktig åtgärd för fortsatt trafiksäkerhetsarbete är att Trafikverket anslår tillräckliga resurser för att fortsätta bygga allt säkrare vägar”, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.

Den ökade trafiksäkerheten beror på ett målmedvetet arbete i samverkan mellan myndigheter, infrastrukturhållare, företag och fordonsindustri. Svenskar har också generellt ett högt trafiksäkerhetsmedvetande – vi använder bälte i bil, bilbarnstolar och har i internationell jämförelse en modern och säker fordonsflotta. Men det finns mer att göra, menar Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

– Att ta bussen är det säkraste sättet att färdas på väg enligt officiell statistik. Men vi behöver få fler att använda de bälten som finns i bussen. Om en incident inträffar kan du som passagerare i bussen kastas runt och skadas svårt – har du bälte reser du precis som tryggt som du ska. Därför deltar vi nu i samtal med regeringen om hur vi kan öka bältesanvändningen i bussen.

EU riskerar dock att inte klara sitt eget trafiksäkerhetsmål för år 2020 som är högst 15 750 trafikdöda, en helavering från 2010 då antalet dödade i trafiken i EU-länderna var 31 500.

Förra året omkom 25 300 personer i trafiken i EU-länderna, en min skning med 300.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)