Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschen nobbar utrop om bälten – utom i beställningstrafik och på expressbussar

Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik säger nej till att förare och annan ombordpersonal ska vara skyldiga att informera om bältesanvändning, annat än i beställningstrafik och på expressbussar.

Buss- och kollektivtrafikbranschen i Sverige säger gemensamt nej till Transportstyrelsens förslag att införa krav på bussförare, gruppledare, ombordpersonal och ledsagare att de ska informera om skyldigheten att använda bälte i samtliga busstyper i Sverige. Det skulle ge en rad negativa konsekvenser, menar branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik i ett brev till Transportstyrelsen.

Krav på utrop om säkerhetsbälten kan fungera i expressbussar och beställningstrafik, menar branschorganisationerna.

– Beroende på bussförare sker detta mer eller mindre omfattande och mer eller mindre tydligt i beställningstrafiken, skriver de.

– Likaså kan ett dylikt krav vara motiverat att lägga fast i föreskriftför linjetrafik på längre sträckor utförd exempelvis av Swebus, Bus4You, Flygbussarna och Trosabussen.

Däremot säger branschorganisationerna nej till ett sådant krav för bussar som används i regional trafik och i förortstrafik, där linjerna ofta har många hållplatser.

Där skulle, menar Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik, en ständig påminnelse om bälteskrav påverka både trafiksäkerheten, resandets attraktivitet och bussförarens arbetsmiljö negativt. ”Olämpligt och kontraproduktivt”, anser Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik.

De föreslår att ett krav om att bussföraren ska informera om att bälten ska användas införs som gäller för bussar som är utformade för längre transporter och där det inte är tillåtet med stående passagerare. Detta krav ska då förutom bussföraren även gälla för gruppledare och annan ombordpersonal, föreslår Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)