Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstillverkaren VDL satsar på elektriska lastbilar

DAF CF Electric – ett samarbete med busstillverkaren VDL. Foto: DAF.

Den holländska busstillverkaren VDL ger sig nu också in på lastbilsmarknaden i samarbete med likaledes holländska DAF Trucks. På onsdagen presenterade de båda företagen sitt samarbete som innebär att DAF senare i år kommer att släppa sin första elektriska lastbil på marknaden. Därmed förstärks trenden att tillverkare av elbussar aktivt bidrar till elektrifieringen av lastbilarna.

Volvo har på kort tid lanserat två elektriska lastbilsmodeller för distributionstrafik baserade på teknik som har utvecklats i samband med företagets satsning på elbussar. Nyligen visade den spanska busstillverkaren Irizar en elektrisk lastbil, även den ett resultat av företagets utveckling av elbussar.

Nu följer alltså DAF och VDL samma bana. De första testbilarna av model CF Electric ska under året sättas i drift hos några av DAF:s största kunder. Testbilarna tillverkas av DAF och elinstallationen slutförs av VDL Groep.

Såväl DAF som VDL är baserade i Eindhoven.

VDL har haft betydande framgångar med sina elledbussar. Bland annat har man tagit hem en stor order från Umeå.

– VDL har visat sig vara ledande inom el-bussar för kollektivtrafik och har redan levererat hundratals el-bussar till kollektivtrafikföretag över hela Europa, säger Willem van der Leegte, styrelseordförande för VDL Groep.

– Vårt samarbete med DAF är en spännande utveckling och utgör en enorm möjlighet för två Eindhoven-baserade teknikföretag att leda den elektriska kommersiella fordonsmarknaden.

Lastbilen CF Electric är en 4×2 dragbil som är utvecklad för upp till 40 ton distributionsapplikationer i närdistribution där enkel- eller dubbelaxel semitrailers är standard.

Elmotorn är på 210 kW och drivs av litiumbatterier med en kapacitet på 170 kWh. CF Electric har en räckvidd på cirka 100 kilometer. Snabbladdning av batterierna kan utföras på 30 minuter och laddas fullt på så lite som 1 ½ timme.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)