Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk Nobinavinst i Osloregionen

Jan Volsdal, vd Nobina Norge, Trine Holand områdeschef hos Ruter och Solveig Schytz, ordförande för trafikutskottet i Akershus Fylkeskommune (ungefär motsvarande trafiklandstingsråd) ser fram mot att få röda, elektriska ledbussar i Lillestrøm. Foto: Jan Ivar Bøe/Afk.

Bussoperatören Nobina har vunnit en stor upphandling av busstrafik i norra Osloområdet, Nedre Romerike, där bland annat Lilleström ligger. Totalt omfattar upphandlingen i Romerike 413 bussar, varav 39 elbussar. Nobina vann paket 2 i upphandlingen med 127 nya bussar, varav 22 elektriska ledbussar som ska trafikera linje 100 mellan Oslo bussterminal och Fritidshuset i Kjeller.

De övriga fem paketen i upphandlingen vanns av Nettbuss och Norgesbuss. Nettbuss vann trafik för 199 bussar och Norgesbuss trafik med 87 bussar, varav 17 elbussar.

De 39 elbussar som Nobina och Norgesbuss ska köra blir de första elbussarna i Akershus fylke. Där, liksom i Oslo, ärRuter trafikhuvudman. I och med den nya upphandlingen är det klart att det från nästa sommar kommer att vara 115 elbussar i trafik på centrala linjer i Oslo och Akershus. Av dessa är76 elektriska ledbussar. Därmed befäster det norska huvudstadsområdet sin ställning med att 2019 ha Nordens största elbussflotta i trafik.

Idag finns sex elbussar i trafik i Oslo,tio elektriska minibussar i Romerike, norr om Oslo samt fem bränslecellsbussar i Oslo.

Kontraktsvärdet i upphandlingen är över tio miljarder norska kronor (11 miljarder SEK), vilket kommer att ge Ruter årliga driftskostnader på sammanlagt 948 miljoner kronor. Avtalen löper på åtta år med möjlighet till tre års förlängning.

I utvärderingen viktades priset till 40 procent och kvalitet till 60 procent, varav miljöegenskaper viktades till 30 procent.

Nästan alla bussar kommer att vara fabriksnya och ska drivas med enbart förnybar energi eller elektricitet. Samtliga bussar ska ha säkerhetsbälte, elbussarna inräknade.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)