Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny generation Futura från VDL – lättare, snålare, komfortablare

Nya generationens VDL Futura: Välkänt yttre med nytt hjärta. Foto: Ulo Maasing.

Till det yttre är den sig lik, VDL:s populära turist- och långlinjebuss Futura. Men under ytan har mycket hänt när den holländska busstillverkaren nu presenterar en ny generation av Futura. Viktigast är en helt ny drivlina med både ny motor och ny växellåda. Tillsammans med lägre vikt och en del andra förbättringar gör det bussen både mer ekonomisk och mer komfortabel, lovar tillverkaren.

Av Ulo Maasing i Maastricht, Holland

Mjukare och behagligare växlingar och tystare för såväl passagerare som förare tack vare den nya drivlinan är två intryck av en kort provtur med den nya generationens VDL Futura. Men självklart spelar också föraren en avgörande roll för både resupplevelsen och ekonomin, oavsett hur avancerad teknik som busstillverkaren har stoppat in under skalet.

Där har den nya generationens VDL Futura en hel del nyheter som, rätt utnyttjade, kan betyda åtskilligt för ägaren. Bland annat lägre bränsleförbrukning, minskat underhållsbehov och, tack vare lägre vikt, också en ökad passagerarkapacitet. Bränsleförbrukningen uppges av tillverkaren ha reducerats med tre procent med den nya drivlinan. Kostnaderna för service och underhåll kan pressas ner med sex procent.

Futura har varit en framgångssaga för VDL. Modellen lanserades 2010, blev årets turistbuss i Europa 2011 och har sedan lanseringen kommit i ett antal versioner. Hittills har mer än 3500 Futura i olika versioner sålts.

Här i landet har VDL sedan något år en helägd försäljnings- och serviceorganisation sedan man tagit över ägandet av VDL Bus & Coach Sweden AB från Björks & Bybergkoncernen. Tillförordnad vd är Sami Ojamo som har samma position hos VDL i Norge. En ordinarie vd kommer att utses inom kort.

– Även om vi den senaste tiden har haft en hel del framgångar med våra elbussar på den svenska och norska marknaden kommer vi att arbeta hårt även med försäljningen av Futura, betonar Sami Ojamo.

Pieter Gerdingh, affärsområdeschef för turistbussar hos VDL. Foto: Ulo Maasing.

Lönsamhet
I marknadsföringen av den nya generationens Futura betonar VDL starkt dess lönsamhet för bussföretaget.

– Marknaden för bussföretagen blir allt mer utmanande med förarbrist, drivmedelspriser som åter har börjat stiga, strukturförändringar i branschen som pressar inte minst små företag och så vidare.

– Vi är övertygade om att det helt avgörande är det som kallas Total Cost of Ownership, TCO, alltså totalkostnaden för att köpa, äga och köra bussen under hela den tid den finns hos bussföretaget, säger Pieter Gerdingh, affärsområdeschef för turistbussar hos VDL.

Han pekar på en rad egenskaper hos den nya generationens Futura som VDL hävdar pressar bussföretagets kostnader. Den nya drivlinan minskar bränsleförbrukningen med tre procent. Underhållskostnaderna minskas bland annat genom att motorn är lättare att komma åt vid service, men också genom att serviceintervallerna på den nya motorgenerationen är längre än tidigare, 100 000 kilometer. I en del fall behöver oljebyte endast göras var 200 000:e kilometer.

– Totalt kan kostnaderna för service och underhåll därmed sänkas med upp till sex procent, framhåller Pieter Gerdingh.

Motorn i nya generationens Futura är DAF:s MX-11 som kan fås i flera versioner. Bild: VDL.

Motorn är DAF:s nya MX-11 som kan fås i flera versioner och där den största nyheten är att maxeffekten kan nås redan vid ett varvtal på låga 900 rpm, det vill säga varv per minut. Beroende på motorstyrkan har MX-motorerna 50 – 300 Nm extra vridmoment.

Även dubbeldäckaren FDD2 har DAF-motor. Som standard finns MX-13 på 530 hk. Foto: Ulo Maasing.

I kombination med den nya Traxon-växellådan från ZF och en förnyad bakaxel ger det ett minskat varvtal på upp till 100 rpm vid en hastighet på 100 kilometer i timmen.

MX-11 på 370 hästkrafter och 1 900 Nm är standard på de tvåaxliga versionerna av Futura. Jämfört med den hittillsvarande generationen av Futura har motorn ett vridmoment som är hela 300 Nm högre vilket innebär att den har en extra kraftreserv att ta till, även under svåra förhållanden.

Som alternativ kan de tvåaxliga versionerna av Futura fås med MX-11-motorn på 410 hästkrafter och 2 100 Nm vridmoment.

Motorn är standard på de treaxliga versionerna och når högsta vridmoment redan vid ett varvtal på 900 –1100 rpm.

Alternativt kan enplansversionerna av Futura, utom FMD2, fås med 450 hästars MX-11, ett intressant alternativ exempelvis för bussar som körs i bergiga trakter.

Tvåplansversionen av Futura har som standard DAF:s MX-13 på 530 hk, men kan också fås med den mindre motorn MX-11 på 450 hk i första hand för bussar i lokal- och regionaltrafik. Foto: Ulo Maasing.

Dubbeldäckaren Futura FDD2 har som standard DAF:s MX-13 på 530 hk, men kan också fås med MX-11 på 450 hk i kombination med ZF:s helautomatiska Ecolifelåda. Det är en lösning som är tänkt i första hand för förorts- och regionaltrafik med många hållplatsstopp.

Ny växellåda
VDL har ett väl etablerat samarbete med DAF när det gäller motorer och de båda utvecklar nu gemensamt DAF:s ellastbilar. På samma sätt har VDL också en väletablerad och mångårig relation med ZF när det gäller växellådor. I den nya generationens Futura ersätts välkända ZF AS Tronic som standard av automatiserade manuella ZF Traxon med tolv växlar. Alternativt kan ZF:s helautomatiska Ecolife fås på samtliga modeller.

Genom att konstruktörerna har disponerat om motorutrymmet har tillgängligheten till bagageutryummet på dubbeldäckaren blivit bättre. Foto: Ulo Maasing.

Traxon har utvecklats särskilt för motorer med ett högre vridmoment. Något som föraren märker direkt är att växlingen sker snabbare än med föregångaren. Det gör att den stund då motorn förlorar dragkraft minimeras och därmed också den knyck som passagerare ibland kan uppleva vid växling.

Traxonlådan har också en funktion som hjälper föraren vid start i uppförsbacke. Den kraft som behövs för att kör iväg snabbt och bekvämt räknas ut av växellådan baserad på bussens vikt och hur brant sluttningen är.

Den sexväxlade Ecolifelådan är i första hand tänkt för bussar som går i trafik med relativt låga hastigheter och många start och stopp.

Med den nya generationens Futura inför VDL en funktion som redan finns hos flera andra tillverkare av långfärdsbussar och som hos VDL heter PPC, Predictive Powertrain Control. Enligt företaget kan PPC bidra till en ytterligare bränslebesparing på 2,5 procent.

PPC bygger på en kombination av GPS-positionering av bussen och information om vägens topografi. PPC-funktionen blickar framåt och anpassar växlingarna så att den lägsta hastighet som föraren tidigare har ställt in hålls i uppförsbacken. Alldeles innan bussen når toppen släpper PPC gasen och lägger växeln i neutralläge. I nerförsbacken behålls neutralläget.

Henk Coppens, vd för VDL Bus & Coach. Foto: Ulo Maasing.

Lättare
VDL har lyckats banta vikten på Futura med 100 kilo genom flera åtgärder.

Växellådan är 20 kilo lättare än föregångaren. Den största viktminskningen, 50 kilo, har uppnåtts genom att systemet för avgasefterbehandling är 50 kilo lättare än tidigare. Det är också avsevärt mindre än hittills, vilket har gjort det möjligt för konstruktörerna att utnyttja motorutrymmet på ett annat sätt än hittills.

Bland annat har kylaren flyttats till vänster sida. Det gör att motorn är lättare åtkomlig för service och enligt VDL kan kostnaderna för reparationer och underhåll minskas med sex procent.

Genom att ändra i motorrummet har konstruktörerna dessutom kunna banta bussens vikt med ytterligare 30 kilo.

Hela viktminskningen har alltså skett bakom bussens bakaxel vilket ger en bättre viktfördelning, bättre vägegenskaper och ökad passagerarkapacitet. På dubbeldäckaren FDD2 har också tillgängligheten till bagageutrymmet blivit bättre.

I samband med presentationen av den nya generationen Futura lovade Henk Coppens, vd för VDL Bus & Coach, att VDL kommer att presentera fler bussnyheter ”inom kort” – men han ville inte gå närmare in på vad nyheterna består i. På en direkt fråga om hybridbussar för regionaltrafik eller längre linjer uppgav Coppens att det ”ännu finns en del utmaningar att hantera”.

– Men vi kommer att vara först på marknaden med sådana hybridbussar.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

2 kommentarer »

  1. Vem säljer VDL bussar i Sverige

  2. VDL Bus&Coach Sweden AB. Ligger i Vallentuna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)