Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL: Varannan stadsbuss elektrisk nästa år

En av de hundra eldrivna ledbussarna vid Schiphol i Amsterdam rullar in till en hållplats. Foto: Ulo Maasing.

Framtidens drivlina är elektrisk, inte bara i bussar utan även i lastbilar och personbilar. Det säger Henk Coppens, vd för den holländska busstillverkaren VDL. Redan nästa år kommer varannan stadsbuss som tillverkas av VDL att vara elektrisk uppger han. Idag är VDL klar marknadsledare i Europa när det gäller eldrivna ledbussar. Snart kommer dessa att rulla också i flera svenska städer.

– Hälften av stadsbussarna från VDL kommer nästa år att vara fullelektriska bussar. Resten kommer att vara hybridbussar och dieselbussar. Utvecklingen mot elektromobilitet är oåterkallelig, förklarar Henk Coppens.

Henk Coppens, vd för VDL Bus&Coach: Nästa år kommer hälften av de bussar vi tillverkar att vara elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Kompletta lösningar är en viktig del av framgångskonceptet för VDL när det gäller elbussar. Henk Coppens framhåller att VDL visserligen är en busstillverkare, men att man vill se bortom bussen när det gäller elektromobilitet.

– Ge oss gärna ett helhetsansvar vid elektrifieringen av ett busslinjenät.

– Vi vet till exempel att 50 procent av problemen vid en elektrifiering inte finns i bussen eller laddinfrastukturen utan i mjukvaran. Därför vill vi arbeta med utvidgade partnerskap med alla relevanta parter i värdekedjan, säger Coppens.

Alex de Jong, chef för Vdl:s produktion av bussar för kollektivtrafik: Viktigt med ett systemansvar. Foto: Ulo Maasing.

Systemansvar
Alex de Jong, chef för VDL:s produktion av bussar för kollektivtrafik ger ett exempel på hur man som företag har ändrat sitt sätt att arbeta.

– Med dieselbussar var vi inte alls inblandade i planering av linjer och trafikomplopp. Med elbussarna är vi engagerade i allt. När man går från diesel till el är det många frågor som måste lösas. Därför är det viktigt att ha ett systemansvar, säger Alex de Jong.

För genomförandet av varje elbussprojekt har VDL på varje marknad en medarbetare som har det övergripande ansvaret, en implementation manager. Så arbetar man också i Sverige.

Nästa sommar ska exempelvis 24 elledbussar från VDL sättas i trafik i Umeå. Där levererar VDL en nyckelfärdig lösning med fordon, laddstationer och annan infrastruktur. Laddning sker via pantograf vid ändhållplatserna och i depå. VDL är också med och arbetar fram tidtabellerna eftersom trafikplaneringen vid elbussdrift skiljer sig från konventionell trafik. Kommunen svarar för att el dras fram till laddstationerna.

Kunskapsöverföring
Henk Coppens hävdar att VDL har en kompetens i företagsgruppen som gör det möjligt att till bussverksamheten hämta kunskaper rån en rad andra verksamheter.

I december 2016 gjorde vdl sin första stora leverans av eldrivna ledbussar. Då levererade man 43 bussar till Transdevs dotterbolag Hermes i Eindhoven, Holland. Foto: VDL.

Med sin produktion av omkring 1500 bussar om året är VDL ingen bjässe bland busstillverkarna utan spelar i samma division som exempelvis polska Solaris eller brittiska ADL, Alexander Dennis.

Men skenet bedrar en del. Medan jättar som Volvo och Mercedes-Benz säljer sina bussar på en global marknad fokuserar VDL på ett antal länder i Västeuropa. Och som företagsgrupp är VDL ingen liten aktör.

VDL-koncernen, VDL Groep, består av 97 företag i 20 länder och med 17 000 medarbetare. Verksamheten spänner över ett mycket brett fält, från partikelacceleratorer och energisektorn till biltillverkning (BMW och Mini). Samt, förstås, bussar. Det är den bredden som Henk Coppens syftar på när han talar om kompetensen i företagsgruppen.

– Genom kunskapsöverföring gynnar de olika verksamheterna även bussverksamheten. På två år har VDL fördubblat sin budget för forskning och utveckling, säger Henk Coppens.

På samma sätt som andra verksamheter gynnar busstillverkningen öppnar bussarna för utveckling på annat håll. VDL samarbetar således med lastbilstillverkaren DAF när det gäller eldrivna lastbilar.

– Det handlar om ett plattformstänkande. De viktigaste komponenterna i DAF:s ellastbil kommer från bussarna, säger Henk Coppens.

Rollerna är således delvis omvända. Traditionellt har bussproduktionen baserats på lastbilarna hos de stora tillverkarna av tunga fordon. En liknande utveckling kan ses hos exempelvis Volvo, där elbussarna har gått före ellastbilarna, men där elektriska sop- och distributionslastbilar nu testas ute på fältet.

Marknadsledare
Alex de Jong konstaterar att VDL idag har 220 fullelektriska bussar i trafik hos olika operatörer. Tre fjärdedelar av dessa är ledbussar, vilket gör VDL till marknadsledare i Europa i segmentet. Enligt de Jong har företaget dessutom order på ytterligare 160 elledbussar som ska levereras under de närmaste tio månaderna.

– Idag är våra elbussar i trafik i fjorton städer och fler är på gång, säger han.

Den största enskilda elbussflottan i Europa, 100 bussar, har av VDL levererats till Transdevs dotterbolag Connexxion för trafik i södra Amsterdam och kring storflygplatsen Schiphol. För halvannat år sedan levererade man 43 elledbussar till ett annat av Transdevs holländska dotterbolag, Hermes, för trafik i staden Eindhoven.

Utvecklingen mot elbussar har gått snabbt för VDl. Det är bara fem år sedan som man först visade sin elektriska stadsbuss Citea på den internationella kollektivtrafikunionens, UITP, mässa i Génève. Foto: Ulo Maasing.

Flera andra städer i Europa har också VDL:s elledbussar i trafik. Företaget har även vunnit order på sådana i flera skandinaviska städer: Oslo (40 st), Umeå(24), Karlstad(4) och Helsingborg(13 bussar).

Utvecklingen har gått i rasande fart. Det är bara fem år sedan som VDL visade upp de första exemplaren av sin stadsbuss Citea som elbuss. Det skedde på den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s mässa i Génève i maj 2013. Sedan dess har Citea Electric levererats till ett antal operatörer och ett par exemplar har också hittat till Sverige.

De första fullelektriska ledbussarna från VDL levererades under senhösten 2015 till lokaltrafiken i Köln, Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB).

När kommer då fullelektriska klass 2-bussar för regiontrafik?

– De är en utmaning och jag räknar inte med lansering de närmaste två – tre åren, säger Alex de Jong.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Reportage

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)