Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo får stor elbussorder från Holland

Volvo har fått en order på 23 elbussar från Arriva i Holland. Bild: Volvo Bussar.

Bussoperatören Arriva har beställt 23 helelektriska bussar från Volvo för trafik i staden Leiden i Nederländerna. Arriva var tidigt ute med att satsa på elektrifierad busstrafik och redan 2011 var var företaget ett av de första att beställa hybridbussar från Volvo till staden Dordrecht i Nederländerna.

Nu köper Arriva 23 helelektriska bussar av Volvo. Ordern skrevs under på torsdagen vid en ceremoni i samband med segeltävlingen Volvo Ocean Race som avslutas i Haag denna vecka.

De helelektriska bussarna från Volvo har en batterikapacitet på 200 kWh. Leveranserna ska ske under de tre första kvartalen nästa år. Elbussarna säljs i form av en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månatlig kostnad

Bussarna kommer att snabbladdas med så kallad opportunity charging via fyra laddstolpar som levereras av ABB. De baseras på ett öppet gränssnitt, OppCharge, som innebär att de kan utnyttjas av elektrifierade bussar från andra tillverkare. Energiförbrukningen för Volvos elbuss är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss.

– Vi är väldigt glada att etableringen av vårt första stora system med elektriska bussar i Nederländerna sker i samarbete med Arriva, som är en pionjär när det gäller hållbar stadstrafik. Ordern är ännu ett exempel på att även mindre städer övergår till hållbara elbussystem som ett sätt att lösa problemen med luftkvalitet och buller, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

– Det här är ett stort steg mot att göra kollektivtrafiken mer hållbar i provinsen Södra Holland. Tack vare en gemensam ambition vad gäller hållbarhet hos provinsen Södra Holland, Arriva och Volvo kan vi nu göra kollektivtrafiken i en hel stad helt utsläppsfri i ett enda steg, sa Anne Hettinga, vd Arriva i Nederländerna.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)