Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning på forskning om elektromobilitet

Energimyndigheten får 200 miljoner för att stödja forskning kring elektromobilitet. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen har beslutat att ge Energimyndigheten i uppdrag att stödja forskning och innovation inom elektromobilitet. Energimyndigheten får 200 miljoner kronor under perioden 2018 – 2023. Det ska bidra till snabbare utveckling av nya tekniker främst för elektrifierade fordon, men även för elektrifierade fartyg, flygplan och arbetsmaskiner.

Elektromobilitet är ett nyckelområde för utveckling av elektrifierade fordon där Sverige också är framträdande, framhåller regeringen.

Man framhåller att det behövs ett tätt samarbete mellan universitet och högskolor, institut och industri för att Sverige även i fortsättningen ska kunna bedriva avancerad kunskapsutveckling och för att omsätta nya insikter till innovativa lösningar.

– Sverige är väldigt beroende av fordonsindustrin, både tillverkarna och deras leverantörer. De skapar inte bara jobb i hela landet de står också för en mycket stor del av Sveriges export och industriinvesteringar. Med den nyligen aviserade miljardsatsningen på testcenter för elektromobilitet i Göteborg och på östkusten och det nu beslutade forskningsanslaget på 200 miljoner kronor framtidssäkrar vi svensk fordonsindustri och jobb i hela landet, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Syftet med det testcenter som Mikael Damberg nämner är att stärka företagens förutsättningar att konkurrera på världsmarknaden från sin bas i Sverige. Centret kommer att placeras i Göteborg men betydande verksamhet kommer också att byggas upp på östkusten. Testcentret etableras i samarbete mellan staten, Volvo Cars, Volvo AB, Scania och CEVT.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)