Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BRT-pionjär förnyar sig

Mercedes-Benz i Brasilien har fått en stororder på bussar till den brasilianska staden Curitiba. Staden var först i världen med att satsa på BRT. Foto: Daimler Buses.

Den globala pionjärstaden när det gäller BRT, det vill säga snabba, kapacitetsstarka bussystem, är staden Curitiba i Brasilien. Stadens BRT-system invigdes 1974 och har sedan dess byggts ut avsevärt och förnyats. Som ett led i förnyelsen har Mercedes-Benz fått en order på hela 121 stadsbussar till Curitiba, både normalstora bussar och ledbussar. Mercedes-Benz får ordern samtidigt som både Volvo Bussar och Scania har fått stora order på nya bussar till BRT-systemet Transmilenio i Colombias huuvdstad Bogotá.

BRT-systemet i Curitiba kom till som en del av en övergripande plan för staden, klubbad 1966. Planen fastställde att staden skulle växa längs fem korridorer där markanvändning och transporter integrerades.Planen förnyas vart tionde år och den senaste versionen innehåller en 50-årig, omfattande plan för uthållig utveckling.

Curitiba har utvecklat BRT-systemet, inte bara så att det har integrerats med övrig busstrafik i staden, utan också så att kapaciteten ska ökas ytterligare. 2011 infördes expresstrafik på det redan snabba BRT-systemet. Expressbussarna stannar på färre hållplatser och därmed blir längre resor avsevärt snabbare.

Idag görs drygt två miljoner resor varje dag med BRT-systemet i Curitiba, alltså nästan dubbelt så många som i Stockholms tunnelbana.

2012 tog staden initiativ till att integrera BRT-systemet med ett nät av cykelvägar och cykelbanor. Och även om den aktuella ordern till Mercedes-Benz avser konventionella bussar satsar Curitiba nu hårt på en övergång till elektrifierad trafik.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)