Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fjorton nya busslinjer och 127 000 nya bussavgångar i Storstockholm

Kollektivtrafiklandstingsrådet Tomas Eriksson(MP) och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) i Stockholms läns landsting lanserar en kraftig utbyggnad av busstrafiken i Storstockholm. Foto: Ulo Maasing.

Busstrafiken i Storstockholm utökas kraftigt i december. För en kostnad på närmare 160 miljoner kronor kommer SL-trafiken att få fjorton nya busslinjer med 127 000 nya bussavgångar 2019, skriver Svenska Dagbladet. Största ökningen sker utanför Stockholms innerstad.

De östliga kommunerna Nacka och Värmdö får flest nya avgångar, 28 600, nästa år.

– Nacka och Värmdö prioriteras med anledning av olägenheterna i samband med ombyggnaden sv Slussen i Stockholm, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(S) till SvD.

Norrkommunerna Upplands Väsby, Sigtuna och Vallentuna får 28 000 nya avgångar medan Järfälla och Upplands Bro får 25 600 nya avgångar. Övriga norrortskommuner får 16 000, Haninge, Tyresö och Nynäshamn får 10 700, Huddinge, Botkyrka och Söderort får 9 000, Stockholms innerstad och Lidingö 7 200, Ekerö 1 200 och Norrtälje 800 nya bussavgångar.

Samtidigt är framkomligheten för bussarna ett stort problem. På vissa linjer sniglar sig bussarna fram med en hastighet på 12 kilometer i timmen.

Sedan förra mandatperioden leder kollektivtrafiklandstingsrådet Tomas Eriksson(MP) en särskild framkomlighetskommission där cheferna för trafikkontoret i Stockholm och trafikförvaltningen i landstinget ingår.

Åtminstone tills vidare räknar SL med att klara den utökade trafiken med befintliga bussar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)