Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Premiär för mobilblipp i Storstockholm

SL inför nu nya möjligheter att mobilblippa på bussen. Foto: Ulo Maasing.

SL, Storstockholms Lokaltrafik, har nu börjat införa nya biljettläsare som gör det möjligt för resenärerna att använda sina smarta telefoner för att blippa sig ombord på busslinje 2 och 3 och direkt i spärren på ett antal tunnelbanestationer. SL:s mål är att under nästa år utöka systemet till hela SL:s spårtrafik, på bussarna och vid pendelbåtarna.

Det handlar om en live-pilot där utrustning installerats på busslinje 2 och 3 samt på Kristinebergs, Abrahamsbergs och Stadshagens tunnelbanestationer.

Prislappen för den fasta utrustningen beräknas landa på cirka 60 miljoner kronor. Nyttan blir enligt SL bland annat att det blir enklare och går snabbare att resa samtidigt som det blir lättare att komma åt problemet med falska biljetter.

För två år sedan testades en enklare version av läsare för mobilbiljetter på ett urval bussar i länet, i ett försök som SL anser var mycket positivt. Enligt bussförarna var cirka 30-40 procent av mobilbiljetterna ogiltiga och resenärerna ombads köpa ny biljett.

– Förhoppningen är att så småningom kunna erbjuda resenärerna fler typer av biljetter i appen samtidigt som det ska bli möjligt att resa med sitt betalkort, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande i SL.

– Med nya biljettläsare för mobilbiljetter ska alla resenärer kunna passera genom alla spärrar med sin mobil. På detta sätt blir det inte bara enklare att resa utan också enklare att göra rätt för sig. Det är således också ett steg i vårt arbete med att öka SL:s intäkter samt fortsätta att bekämpa fusk och tjuvåkning som kostar hederliga betalande resenärer flera hundra miljoner kronor årligen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)