Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

240 nya bussförare på två år

Marie Ridén är chef för Keolis trafikskola. Foto:Keolis.

För två år sedan startade bussoperatören Keolis en egen trafikskola. Sedan dess har skolan utbildat 240 bussförare som alla har fått jobb. Och trycket på skolan är fortsatt hög.

Buss- och transportbranschen har ett skriande behov av yrkesförare. Enlkigt Transportföretagen behöver 7 300 bussförare rekryteras till slutet av nästa år.

För Keolis del rör det sig om ett årligt behov på cirka 700 nya förare. Så har det sett ut i flera år och med anledning av det startade företaget en egen trafikskola för två år sedan.

– Vi inledde den här satsningen för två år sedan med en förhoppning om att kunna utbilda nya förare och sedan kunna erbjuda dem jobb på Keolis. Utvecklingen har gått över förväntan och på två år har vi kunnat välkomna 240 nya förare till vår bransch, säger Marie Ridén, chef för Keolis trafikskola.

Elever kan själva bekosta utbildningen men trafikskolan samarbetar även med kommuner. Längst har samarbetet med Värmdö kommun kommit. Tillsammans erbjuder man nu en gemensam Komvuxutbildning. Utbildningen är studiemedelsberättigad och efter avklarade tester erbjuder Keolis en anställning på en av sina depåer.

– Utbildningen lockar grupper som vanligtvis inte söker sig till yrket. Vi har både en högre andel kvinnliga studenter än branschens snitt och en lägre medelålder. Som utbildare är det väldigt roligt att se att vi lyckas bredda föraryrket och locka till oss nya grupper, säger Marie Ridén.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)