Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljarder i elbusstöd i Tyskland

Den tyska regeringen i Berlin skjuter till miljarder för att skynda på elektrifieringen av stadsbusstrafiken. Foto: Hamburger Hochbahn.

Det tyska miljöministeriet presenterade på måndagen en ökning av det statliga stödet till elbussar för kollektivtrafik. Det innebär att den tyska regeringen stöttar elektrifieringen av busstrafiken i städer där de årlig gränsvärdena för kväveoxider överskrids med ytterligare 180 miljoner euro (drygt 1,9 miljarder SEK). Därmed stöder regeringen i Berlin satsningar på elbussar med 300 miljoner euro (nästan 3,2 miljarder SEK) fram till år 2022.

Miljöminister Svenja Schulze konstaterade i en kommentar att ”allt fler städer vill använda elbussar för att säkra ren luft, mindre buller och mer skydd för klimatet”.

Regeringen räknar med att stödet bidrar till att antalet elbussar i trafik i städerna åtminstone femfaldigas. Hittills har elva projekt valts ut för stödet. Det gäller elbussatsningar i städerna Aachen, Berlin, Bochum / Gelsenkirchen, Darmstadt, Duisburg, Hannover, Kiel, Leipzig, Offenbach am Main, Osnabrück och Wiesbaden.

Stöd kan ges till projekt som omfattar mer än fem elbussar. För batteribussar kan stödet uppgå till högst 80 procent av merkostnaderna, jämfört med motsvarande dieselbussar. För laddhybrider och laddinfrastruktur, liksom för övriga kostnader som exempelvis utbildning av personal, verkstadsutrustning med mera, kan stödet täcka merkostnader på 40 procent, jämfört med drift med dieselbussar.

Share Dela

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)