Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europas största order på elbussar

Franska Heuliez är en av de busstillverkare som delar på Europas hittills största order på elbussar. Foto: Heuliez.

Lokaltrafiken i Paris, RATP, meddelade på tisdagen att man har lagt en rekordorder på elbussar. Ordern är den största hittills i Europa och omfattar 800 elbussar som samtliga ska vara i trafik innan OS i Paris 2024. Enligt RATP är ordern värd upp till 400 miljoner euro, cirka 4,2 miljarder SEK. Tre busstillverkare delar på ordern.

Leverantörerna är samtliga franska: Heuliez, Bolloré och Alstom. RATP köper lika många bussar från vardera tillverkaren. En första delorder omfattar 150 bussar för leverans från slutet av nästa år och fram till 2022. Paris har som mål att till 2025 endast ha elbussar och biomedelsdrivna bussar i trafik.

– Det här är ett stort steg för RATP och symboliserar vår ambition att vara en nyckelspelare när det gäller att ställa om energianvändningen inom kollektivtrafiken och möta en industriell utmaning med en mycket kort leveranstid, kommenterar RATP:s koncernchef Catherine Guillouard.

Totalt har RATP idag närmare 4 700 bussar. En linje, 341, är helt elektrifierad. I vagnparken idag ingår 83 elbussar, 950 hybridbussar och 140 bussar som drivs med biodrivmedel. För RATP handlar det alltså om att på kort tid göra en väldig omställning.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)