
En grupp studenter vid Chalmers har prisbelönats för sitt projekt att använda elbussar för att mäta luftkvalitet. Foto: Electricity.
Ett nytt, effektivt och billigare sätt att mäta luftkvalitet som har utvecklats av en grupp studenter vid Chalmers i Göteborg har prisbelönats. Studenterna har fått Chalmers Entrepreneurial Student Award för metoden att montera sensorer på elbussar som körs i Göteborgs innerstad. Vi har tidigare i en artikel rapporterat om projektet.
– Problemet i dag är att mätningarna sker på några få ställen. Kostnaden för utrustning och underhåll av de stationära mätpunkterna är hög. Vi upptäckte att man kan påvisa samma mönster i luftkvaliteten med mycket billigare sensorer. Vår idé gick ut på att montera sensorer på en buss i linjetrafik, för att på sätt få fler mätpunkter och en bättre helhetsbild. Det gav också möjligheten att mäta i de miljöer som människor vistas i, säger Sofija Zdjelar, en av de sex belönade studenterna.
Den mobila mätstationen har testats under våren på elbussar i linjetrafik, inom ramen för Electricityprojektet i Göteborg. Miljöförvaltningen i Göteborg är en av de parter som studenterna har samarbetat med.
Testerna visar att de billigare sensorerna ger samma mönster i mätvärden som de dyrare, även om de inte levererar lika exakta nivåer på halter. Det är möjligt att dra viktiga slutsatser som kan användas i planeringen av miljöåtgärder.
Den teknik som används på elbussen på linje 55 i Göteborg har utvecklats av Ericsson. Sensorer har även monterats på inomhushållplatsen vid Teknikgatan och på Götaplatsen utmed linjens sträckning. Göteborgs Stads befintliga mätstation vid Nordstan kommer också att ingå i testet. Uppgifter om partikelhalt, luftfuktighet och temperatur mäts.
Idén kom till under ett så kallat ideathon arrangerat av bland andra Västtrafik, Ericsson, Chalmers och RISE. Utmaningen i tävlingen var att finna innovativa lösningar kopplade till hållbar utveckling och kollektivtrafik.
– Vår förhoppning är att man på sikt ska kunna använda bussar utrustade med små och billigare sensorer för att mäta hela städer. Då skulle det vara möjligt att mäta luften på platser som i dag inte ingår i luftkvalitetsmätningar, till exempel bostadsområden och förorter. Globalt kan det innebära att länder som inte har råd med dyra mätstationer kan börja mäta sin luft, säger Lina Lagerquist, kurskamrat med Sofia Zdjelar.
Entrepreneurial Student Award är ett led i Chalmers satsning på att uppmuntra entreprenöriellt tänkande bland studenterna.
Lämna ett svar