Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris får stororder på stadsbussar till Vy Buss i Gävle och Skåne

Solaris har fått en order på åtta elbussar och 42 gasbussar till Sverige. Beställare är Vy Buss. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har fått en beställning på 48 stadsbussar till Vy Buss AB (f d Nettbuss Stadsbussarna). Bussarna ska sättas in i stadstrafik i Gävle, som Vy Buss kör på uppdrag av X-trafik i det nya trafikavtal som startar sommaren 2020 och som gäller under tio år. Ordern från Vy Buss avser både gasbussar och elbussar. Dessutom har Vy Buss beställt två gasbussar till sin trafik i Hässleholm, körd på uppdrag av Skånetrafiken.

Ordern omfattar 16 Urbino 18 CNG ledbussar, 26 Urbino 12 CNG tolvmetersbussar samt 8 Urbino electric, tolvmetersbussar. Gasbussarna sätts i trafik under sommaren 2020 och elbussarna tas i drift under det första kvartalet år 2022. Elbussarna ska trafikera linje 3 som är en av fyra stomlinjer i stadstrafiken i Gävle.

Solaris Sverige tar även helhetsansvar för eftermarknad, service och underhåll av bussarna med en verkstad stationerad i Gävle.

Utöver de 48 bussarna till Gävle har Vy Buss AB beställt ytterligare 2 stycken Solaris Urbino nU12 CNG till sin trafik i Hässleholm där de kör på uppdrag av Skånetrafiken.

– Det känns bra att vi har kunnat få till ett samarbete med Solaris som väl uppfyller de krav som X-trafik och Vy ställer på fordonen och hela trafiklösningen, med ansvar för både fordonen och underhållet av dem under 10 år. Det gör att vi, i partnerskap med Solaris, har de bästa förutsättningarna att kunna bidra till hög kundnöjdhet och ökat resande i vårt avtal i Gävle, säger Andreas Ehrenborg som är teknisk direktör på Vy Buss AB.

– Vi är mer än stolta över partnerskapet med en strategiskt viktig och betydande aktör såsom Vy Buss AB med rikstäckande trafiklösningar. Vi känner oss trygga med samarbetsupplägget både vad gäller att förse Vy Buss AB med själva fordonsflottan men väl så viktigt och betydande för långsiktigheten i partnerskapet, även underhåll och service under 10 år. Att vi dessutom får vara en del av elektrifieringen av Gävles stadstrafik under första kvartalet 2022, ser vi som en hedervärd bonus, säger Klaus Hansen, vd för Solaris Buss Sverige.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)