Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lyckat grepp med studiemedel ger fler bussförare

Jofri Lunde, näringspolitisk chef vid NHO Transport i Norge: Statliga studiemedel har gett många nya bussförare. Foto: NHO Transport.

Statliga studiemedel är ett verksamt hjälpmedel för att få fler att utbilda sig till bussförare. Det visar erfarenheter från Norge där det sedan ett år tillbaka är möjligt att ta busskort och Yrkeskompetensbevis (YKB) med studiemedel från den norska motsvarigheten till CSN, Lånekassen.

Bristen på bussförare är en utmaning även för den norska bussbranschen, precis som i Sverige.

I Norge infördes möjligheten att ta busskort och YKB med hjälp av statliga studiemedel för ett år sedan. Det har lett till att intresset för att utbilda sig till bussförare har varit stort i vårt västra grannland. Under 2018-2019 har 628 personer utbildat sig med detta stöd.

– Jag är väldigt nöjd med de här siffrorna. De är långt över våra förväntningar, säger Jofri Lunde, näringspolitisk chef vid NHO Transport, det vill säga den norska motsvarigheten till Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag och Transportföretagen driver att även Sveriges ska införa möjligheten att ta körkort och YKB för buss med stöd av CSN.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

2 kommentarer »

  1. Inte särskilt förvånande…

  2. Ett bra sätt att rekrytera personal. Man lånar inte pengar till något man inte vill. Sen är det upp till branschen att se till att man behåller folket, det är där utmaningen finns. Avtalet går ut nästa år, dax med andra ord att göra det attraktivt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)