Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Självkörande bussar till Göteborgssjukhus

En av de autonoma bussarna på Lindholmen i Göteborg tidigare i år. Foto: RISE.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg kan få trafik med självkörande bussar, skriver Göteborgs-Posten. Tidigare har autonoma små bussar testats i staden, både på Lindholmen och vid Chalmers. De självkörande bussarna kan komma till Sahlgrenska år 2021.

Först var det tänkt att de självkörande bussarna skulle trafikera Östra sjukhuset i Göteborg. Men de planerna har nu övergivits eftersom det der närmaste åren kommer att pågå omfattande byggarbeten där. Kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen har ställt sig positiv till att medfinansiera ett pilotprojekt på Sahlgrenska.

– Det här är en teknik som kommer att bli allt vanligare. Men utvecklingen kommer att ske stegvis, inte över en natt. Det här är ett bra sätt att kunna transportera människor inom sjukhusområden, säger Ulrika Frick (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden, till tidningen.

I den förstudie som har gjorts föreslås en linje som tar 10 – 20 minuter att köra och som trafikerar flera hållplatser vid Sahlgrenska, liksom sjukhusets mest trafikerade ingångar. Trafiken ska integreras med Västtrafiks tidtabellsystem och gå att finna i såväl Västtrafiks reseplanerare som i bokningssystemet Planet som används för bokning av sjukresor.

Det gör att patienter till Sahlgrenska vid sina besök kan välja buss eller spårvagn, kompletterad med självkörande buss istället för färdtjänst. Dessutom blir det lättare för patienter att röra sig inom sjukhusområdet mellan olika avdelningar.

Pilotprojektet väntas pågå i 18 månader till en kostnad av 12 – 14 miljoner kronor och med trolig start år 2021.

För pilotprojektet svarar ett konsortium av ett antal aktörer: Västra Götalandsregionen, Västtrafik, forskningsinstitutet RISE, Synskadades riksförbund samt Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)