Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschen positiv till klimatdeklarerade resor

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Viktigt att mätningarna görs efter en neutral modell. Foto: Ulo Maasing.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, stödjer regeringens förslag om klimatdeklarationer för långväga resor. ”Men det är viktigt att regeringen tar fram en neutral modell”, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag. Regeringen presenterade på torsdagen sina planer på en obligatorisk redovisning av klimatpåverkan i samband med marknadsföring och försäljning av långväga resor med buss, tåg, flyg eller färja.

Myndigheten Trafikanalys ska lämna förslag på hur det ska göras och föreslå hur en klimatdeklaration kan utformas så att det går att jämföra klimatpåverkan inom och mellan olika färdsätt, och att informationen blir lättillgänglig och begriplig för konsumenter.

Trafikanalys ska även analysera och lämna författningsförslag på hur ett krav på obligatorisk klimatdeklaration kan införas, samt vilka kommersiella aktörer som bör omfattas.

Senast den 30 april nästa år ska Trafikanalys presentera sina förslag.

–  I princip är det bra att man mäter klimatpåverkan på alla transportslag. Men det är viktigt att kalkylatorn är neutral och att det tas fram en modell från regeringen så att detta inte läggs på företagen. Risken med många olika modeller gör det svårt för resenären att förstå, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag i en kommentar.

– Det är även viktigt med en gemensam modell som mäter påverkan per passagerare per personkilometer – så mäter kollektivtrafiken redan i dag in sitt gemensamma miljöprogram som utgör branschrekommendation för offentlig upphandling av kollektivtrafiken.

Även från flygsektorn välkomnas regeringens tankar.

– Vi välkomnar klimatdeklarationer – det är en bra konsumentupplysning. Rätt utformade klimatdeklarationer hjälper passagerare att välja den bästa resan, även från klimatsynpunkt. Det ska vara lätt att välja rätt, helt enkelt, säger Fredrik Kämpfe, Transportföretagen branschchef flyg.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)