Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotlandsupphandling: ”Stoppa avtalet med Bergkvarabuss” (uppdaterad version)

Gotlandsbuss kör idag all linjetrafik och alla skolskjutsar på ön. Företaget reagerar starkt på den otillåtna direktupphandling av trafiken som Region Gotland gjorde igår. Foto: Ulo Maasing.

Gotlandsbuss, som ägs av ett antal privata bussföretag på Gotland, reagerar på den otillåtna direktupphandling som Region Gotland har gjort. Regionen skrev på tisdagen avtal med Bergkvarabuss om all busstrafik busstrafik på ön från nästa sommar och medgav själv att upphandlingen var otillåten, vilket vi rapporterade om igår. Nu har Gotlandsbuss vänt sig till kammarrätten för att stoppa regionens avtal med Bergkvarabuss.

– Vi gick igår in med en begäran till kammarrätten, inom ramen för den befintliga processen, om att avtalet som tecknats ska ogiltigförklaras.

– Vi har också begärt att kammarrätten interimistiskt ska besluta att avtalet inte får fullgöras förrän annat beslut meddelats. Fråga är alltså inte endast om upphandlingsskadeavgift, som regionen gör gällande, utan om avtalet alls får lov att bestå, kommenterar Gotlandsbuss´ advokat Kaisa Adlercreutz.

Gotlandsbuss kör idag såväl skolskjutsarna som linjetrafiken på Gotland.

Till kammarrätten skriver Gotlandsbuss att det avtal som Region Gotland nu har skrivit med Bergkvarabuss är i strid med LUF (Lagen om upphandlingar i försörjningssektorn) och med lagens grundläggande principer. Till kammarrätten skriver Gotlandsbuss att Region Gotland har beslutat att trotsa domstolen i och med att man skrivit avtal.

Gotlandsbuss framhåller också att Region Gotland i sitt pågående avtal med Gotlandsbuss hade möjlighet att utnyttja en förlängningsoption i avtalet och därmed möjlighet att förlänga avtalet med Gotlandsbuss.

– Region Gotland valde dock att, trots vetskap om den pågående överprövningsprocessen, att riskera avtalslöst tillstånd genom att den 3 juni 2019 meddela Gotlandsbuss att regionen inte avsåg nyttja förlängningsmöjligheten i avtalet, skriver Gotlandsbuss och fortsätter:

– Det är inte rimligt att Region Gotland ska kunna välja att försätta sig i en situation som, enligt vad de påstår, gör regionen beroende av att genomföra en otillåten direktupphandling när Region Gotland istället hade kunnat förlänga det befintliga avtalet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)