Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för superbussar i Örebro

En satsning på BRT, Bus Rapid Transit, rycker allt närmare i Örebro. Bild: Anders Lind, Örebro Kommun.

Örebro kommun och Region Örebro län ska tillsammans etablera ett nät för superbussar, BRT (Bus Rapid Transit) i Örebro. ”BRT har spårvagnens effektivitet men kräver mindre investeringar”, säger Ullis Sandberg(S) som är kommunalråd i Örebro med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor. På onsdagen presenterade regionen och kommunen ett avtal om att med gemensamma krafter etablera ett BRT-system i Örebro. I januari ska det slutliga politiska beslutet fattas.

Så ska BRT-systemet i Örebro se ut när det är färdigbyggt. Karta: Örebro kommun.

En första BRT-linje ska gå mellan Brickebacken och Tegnérlunden och beräknas kosta mellan 185 och 250 miljoner kronor. Hälften av investeringskostnaderna ska staten stå för.

Senare ska systemet byggas vidare från Tegnérlunden till Mellringe respektive Vivalla. De totala kostnaderna för infrastrukturen för superbussarna är beräknade till 530 – 730 miljoner kronor.

– Konceptet kan liknas vid spårvagnar eftersom BRT har hög turtäthet, egna filer och anpassade hållplatser där de inte behöver svänga ut och in från vägen. Till skillnad från spårvagnar är dock BRT-linjer mycket billigare och kan transportera fler resenärer, säger Nina Höijer(S), regionråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)