Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm om Slottsbacken: ”Använd Tyck-till-knappen”

Nya turer kring bussförbudet på Slottsbacken. Alla skyller på alla. Foto: Ulo Maasing.

”Det är som att slåss mot väderkvarnar. Jag känner mig bortdribblad”. Det säger Göran Forssén, sekreterare i Stockholms läns Bussbranschförening sedan föreningen fått svar från staden på sitt brev om förbudet mot turistbussar på Slottsbacken, som vi tidigare rapporterat om. I ett mail på fem rader till föreningen skyller staden förbudet på Slottet, talar om att det inte går att ha kontakt med en enskild handläggare på staden och föreslår att föreningen i fortsättningen använder stadens Tyck till-funktion.

Bakgrunden är de fleråriga turerna med förbud för bussar att sommartid köra upp på Slottsbacken i Stockholm. I somras var Slottsbacken för andra sommaren i rad avstängd för busstrafik.

Bussbranschföreningen överklagade stadens beslut, men länsstyrelsen tog inte upp överklagandet. Medan de byråkratiska kvarnarna malde tog nämligen sommaren slut och det blev åter tillåtet för bussar att köra upp på Slottsbacken.

Bussbranschföreningen skrev då till staden för att ta upp frågan (läs om det här).

Tidigare hade trafikborgarrådet Daniel Helldén(MP) skyllt Statens Fastighetsverk när det gäller bussförbudet på Slottsbacken.

– Det här är ett problem som inte staden råder över. Statens Fastighetsverk har konstaterat att Slottsbacken, liksom slottet, lyder under dem och har förbjudit bussarna, sa Helldén i somras.

Statens Fastighetsverk tog för någon vecka sedan kontakt med bussmagasinet.se och framhöll att det inte stämmer att verket ligger bakom förbudet, som Daniel Helldén hävdade.

– Korrekt information är att Statens fastighetsverk har lagfarten på Slottsbacken (Gamla stan 1:29) men att hovet har drivit frågan om bussförbudet på egen hand, framhöll verkets pressekreterare Åsa Carlberg.

Men i sitt femradiga svar från en efternamnslös Sylwia, servicehandläggare på Trafikkontoret i Stockholm, hävdar Trafikkontoret att det är Slottet (alltså inte Statens Fastighetsverk) som är markägare.

Så här skriver Sylwia:

”Det är Slottet som har tagit beslutet angående avstängning av trafik för trafik med motordrivna fordon på Slottsbacken då Slottet är markägaren.
Jag vill därför hänvisa representanten för bussbranschföreningen till Slottet.

Vänligen notera, det är flera handläggare som besvarar inkomna ärenden och därför är det inte möjligt att ha en vidare kontakt med en enskild handläggare. Har du ytterligare frågor i det här ärendet använd även fortsättningsvis stadens Tyck till-funktion.”

– Märkligt. Vi kan ändå konstatera att det är Stockholms stad som har fattat det formella beslutet genom att ha utfärdat den lokala trafikföreskriften om stängningen, kommenterar Göran Forssén.

– Jag känner mig bortdribblad och att det är som att slåss mot väderkvarnar. Det är fel och fegt av Trafikkontoret att hantera skrivelsen/ärendet på det här sättet.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)