Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor jakt på fuskåkare lagd på is

Skärpta biljettkontroller låter vänta på sig. Foto: Västtrafik.

Västtrafik, som har ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götaland, hade planerat att fyrdubbla biljettkontrollerna för att stävja det ökande fuskåkandet. Men offensiven har kommit av sig. Anledningen är att upphandlingen av biljettkontrollerna som vanns av ISS har överklagats av den nuvarande entreprenören Securitas.

I och med överklagandet har hela satsningen på att öka antalet kontrollerade biljetter per år från 2,5 miljoner till tio miljoner kommit av sig.

Västtrafik bedömer att var tionde resa idag görs av plankare. Ett vanligt sätt att fuskåka på är att resenären väljer att betala sin resa i Västtrafiks app Västtrafik ToGo. Men resenären klickar på köp bara om vederbörande ser en kontrollant stiga på.

Det var den 20 september som Västtrafik blev klar med sin upphandling av biljettkontroller, en upphandling som vanns av ISS. I och med att upphandlingen överklagats kan ISS inte ens börja utbilda sin personal för uppdraget – eftersom man inte kan vara säker på att få uppdraget och i så fall när.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)