Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trängselskatt ger kortare restid med buss och bil

Trängselskatter kan skapa samhällsnytta i medelstora svenska städer, hävdar forskare vid VTI.

Trängselskatter eller höjda parkeringsavgifter kan bidra till samhällsnytta i medelstora svenska städer. Det konstaterar två forskare vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, i en ny forskningsstudie. Där slår de fast att både trängselskatter och parkeringsavgifter kan utgöra viktiga hjälpmedel för att styra om resandet i städerna till mer hållbara alternativ. I Uppsala skulle en trängselskatt på 30 kronoir i högtrafik eller en 60-procentig höjning av parkeringsavgifterna göra stor skillnad.

De båda forskarna Disa Asplund och Roger Pyddoke har analyserat samhällsekonomiskt optimala trängselskatter och parkeringsavgifter i en modell av Uppsala. Metoden bygger på beräkningar av resenärers och invånares samlade kostnader av färdmedelsval.

– Eftersom Uppsala i utgångsläget har betydande trängsel i rusningstid kan ökad framkomlighet åstadkommas med införande av trängselskatter eller ökade parkeringsavgifter. Genom förbättrad framkomlighet kan restider med både bil och buss förkortas, säger Disa Asplund.

Trängselskatten utgörs av en avgift för att passera en gräns till innerstaden och beräknas för Uppsala till cirka 30 kronor i högtrafik och 15 kronor i lågtrafik. Om man istället väljer parkeringsavgiften som styrmedel höjs avgiftsnivån i den centrala staden från cirka 100 kronor per dag till 160 kr per dag.

– En stor del av nyttan med dessa styrmedel är att de ger stora skatte- respektive avgiftsintäkter som kan användas för att antingen täcka kostnader i offentlig sektor eller för att sänka andra skatter. Framkomlighetsvinsterna utgör cirka en tiondel av skattebetalningarna för trängselskatten och cirka en niondel av parkeringsavgiftsbetalningarna, säger Roger Pyddoke.

Här kan du ladda ner studien.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)