Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kvalitet värd miljoner i Eslövupphandling

Tre bussföretag konkurrerade om trafiken i Eslöv. Foto: Liza Magnusson.

När Skånetrafiken på måndagen blev klar med upphandlingen av busstrafiken i Eslöv visade det sig att de olika bussföretagens kvalitet värderades till miljoner för varje år som upphandlingen gällde. Så är det även i övriga upphandlingar av busstrafik som Skånetrafiken har genomfört under senare tid. Upphandlingen i Eslöv vanns, som vi tidigare rapporterat, av Transdev.

Tre bussföretag kom in med anbud på trafiken som omfattar de två stadsbusslinjerna i Eslöv samt tre regionbusslinjer. Intresset för upphandlingen var stort. Åtta bussföretag var prekvalificerade: Arriva Sverige, Bergkvarabuss, Centrala Buss i Jämtland/Härjedalen, Flexbuss Sverige, KarlssonBuss, Nobina Sverige, Sandarna Transporter (numera Connect Bus) samt den nuvarande operatören Transdev.

Endast tre av företagen lämnade dock in anbud: Bergkvarabuss, Sandarna Transporter och Transdev.

Liksom i exempelvis upphandlingen av trafiken i Kristianstad eller stadsbussarna i Malmö vägde Skånetrafiken samman pris och kvalitet. Den sammanvägningen resulterade i ett utvärderingspris som av Skånetrafiken anses representera det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

I Eslöv använde man sig av en modell där bussbolagen fick lägga ett anbudspris som bygger på att cirka 30 procent av ersättningen utgörs av ett resandeincitament. Förutom anbudspriset vägde Skånetrafiken in flera kvalitetsfaktorer. Kvaliteten fick ett pris och beloppet drogs av från anbudspriset. Det skulle kunnat innebära att ett företag med högre anbudspris ändå skulle kunna vinna upphandlingen genom att prisavdraget för kvalitet var stort och att företaget då gick om en konkurrent med lägre anbudspris men med lägre kvalitet.

Så blev det inte i Eslöv där Transdev hade det lägsta anbudspriset, men också fick det största prisavdraget för kvalitet. Det gjorde att skillnaden till de övriga anbudsgivarna ökade.

Så här blev resultatet i Eslöv:

Transdev Sverige:
Anbudspris: 13 065 231 kr/år. Prisavdrag: 5 400 000 kr/år. Utvärderingspris: 7 665 231 kr/år.
Bergkvarabuss:
Anbudspris: 14 266 752 kr/år. Prisavdrag: 4 900 000 kr/år. Utvärderingspris: 9 366 752 kr/år.
Sandarna Transporter:
Anbudspris: 14 181 021 kr/år. Prisavdrag: 2 700 000 kr/år. Utvärderingspris: 11 481 021 kr/år.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)