Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu säljs de gotländska bussarna

Bjuds ut till försäljning. Foto: Ulo Maasing.

Samverkansbolaget Gotlandsbuss och bolagen i Gotlandsbuss säljer nu samtliga sina bussar och avvecklar verksamheten. Detta sedan Bergkvarabuss har tagit hem upphandlingen av all busstrafik på ön på ett treårigt avtal, skriver Gotlands Allehanda.

– De flesta bolag går i säljtankar och försöker förmodligen sälja så snart som möjligt. Vi på Gotlandsbuss säljer alla våra 14 bussar dagen efter att nya avtalsperioden tar vid, säger Gotlandsbuss´ vd Göran Hult till Gotlands Allehanda.

Sedan tidigare står det klart att ett av de större bnussbolagen på ön, Perssons Buss, säljer sina fjorton bussar, säger upp fjorton anställda och avvecklar verksamheten.

– Det ser ut som att de flesta bolagen lägger ner. Antingen direkt eller kanske några väljer att köra över sommaren. Men det är för dyrt att behålla bussarna och bussförarna kan inte vara anställda för att bara köra ibland, säger Göran Hult till tidningen.

– Det påverkar hela beställningstrafiken. Jag tycker synd om alla föreningar på Gotland att de bara har ett företag att vända sig till.

Bland dem som arbetar med kryssningsturismen till Gotland finns en oro för framtiden, skriver Gotlands Allehanda som har intervjuat Henrik Ahlqvist, terminalchef för kryssningskajen i Visby.

– Jag får lite ont i magen av att man gör ett avtal med ett bolag och att samtliga lokala bussbolag då trappar ner, säger han.

I år kommer kryssningstrafiken till Gotland att slå rekord med 50 000 fler resenärer än i fjol. Totalt väntas omkringt 160 000 kryssningsbesökare till ön, enligt Sveriges Radio P4 Gotland.

– Det ökar ytterligare 2021. Vi har ett uppdrag att öka antalet kryssningsturister på Gotland. Det är himla tråkigt om det står och faller på att det inte finns tillräckligt med bussar, säger Henrik Ahlqvist.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)