Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya framgångar för BYD i Sverige

Sedan i augusti går elledbussar från BYD i trafik i Borås. I sommar får Linköping 17 bussar av samma modell. Foto: Nobina.

Den kinesiska elbusstillverkaren BYD skördar nya framgångar på den svenska marknaden. Det är bussoperatören Nobina som beställer batteribussar från BYD till sin nyligen vunna trafik i Linköping och Piteå. Totalt handlar det om 30 bussar till de båda städerna. Sedan tidigare är Nobina en av BYD:s allra största kunder i Europa.

I Linköping ska Nobina sätta in 17 batteridrivna ledbussar i stadstrafiken. Det blir bussar av samma typ, BYD K11U, som Nobina satte i trafik i Borås i augusti. Bussarna är 18,6 meter långa och kan köras 17 – 18 mil på en laddning. Tillverkningen sker vid BYD:s fabrik i Hangzhou, Kina. Därifrån kommer också de batteridrivna ledbussar som Nobina senare i år sätter i trafik på BRT-linjen i Barkarbystaden. Läs vårt reportage om BYD i Hangzhou genom att klicka här.

Ursprungligen var det tänkt att trafiken skulle starta i december förra året, men försenade vägbyggen har gjort att Nobina och SL har valt att skjuta på starten.

Till Piteå blir det tretton BYD:s tolv meter långa stadsbuss av samma modell som redan går i trafik för Nobina i flera städer i västra Sverige och i Sörmland. Dessa bussar tillverkas i BYD:s bussfabrik i Komarom i Ungern som vi besökte i fjol.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)