Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor brist på medarbetare till motorbranschen

Kvinnorna har blivit fler i motorbranschen, men branschen har ett alarmerande rekryteringsbehov enligt Transportföretagen. Foto: Transportföretagen.

Bristen på medarbetare till motorbranschen är alarmerande. Det hävdar Transportföretagen i en ny undersökning där man har kartlagt rekryteringsbehoven i motorbranschen. Enligt rapporten behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen de närmaste tre åren. Störst är efterfrågan på tekniker och mekaniker.  Sveriges Bussföretag ingår i Transportföretagen.

Enligt rapporten anser sex av tio av de företag som har ett anställningsbehov att det har varit svårt att rekrytera och att personalbristen kan komma att få samhällsekonomiska konsekvenser.

Störst efterfrågan är det på tekniker och mekaniker – 2 100 tekniker och nära 800 mekaniker behöver anställas de närmaste tre åren.

– Ska motorbranschen liksom hela transportnäringen växa hållbart, behöver kompetensförsörjningen vara tillförlitlig. Det är avgörande att företagen kan anställa personal och personer med rätt kompetens och utbildning, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Rapporten visar också att andelen kvinnor i motorbranschen har ökat med närmare femton procent sedan 2018. Totalt är åtta procent av de anställda i de undersökta yrkena kvinnor.

– Motorbranschen har under senare år moderniserats och genomgått en förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen i flera avseenden mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet. Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjlighet, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker, säger Marcus Dahlsten.

För att förbättra branschens möjligheter att rekrytera nya medarbetare krävs enligt Transportföretagen:

Långsiktiga och offentliga satsningar som bidrar till att förändra bilden av yrkesutbildningar;
Utbildningskvaliteten behöver stärkas;
Antalet platser inom yrkesvuxenutbildningen måste öka;
Integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan och även CSN till C- och D-körkort.

Här kan du ladda ner rapporten från Transportföretagen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)