Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalarna: Regionen möter Keolis och Sambus – ”blodflödet ska stoppas”

Blodflödet i serviceresorna i Dalarna ska stoppas.

Turerna kring mångmiljonrullningen i serviceresorna i Dalarna fortsätter. På måndag ska ledningen för Region Dalarna ha ett möte med Keolis och Sambus. De båda företagen svarar för kollektivtrafik, färdtjänst och sjukresor i Dalarna. Bakgrunden är att regionen befarar att man under de senaste två åren har betalat 50 – 100 miljoner kronor för mycket för serviceresorna, vilket vi tidigare rapporterat om

– Vi måste få ett slut på blodflödet. Vi kan inte fortsätta att betala för resor som inte har utförts, säger regionrådet Ulf Berg(M) till Dalarnas Tidningar, DT.

Tillsammans med regiondirektören Karin Stikå Mjöberg ska han möta de båda trafikföretagen på måndag, även om han anser att regionen själv har ett ansvar för mångmiljonrullningen.

– Det är vårt IT-system som inte har fungerat och det är vi som har svarat för den omvända faktureringen, alltså är det vi som skrivit ut fakturorna. Det är också vi som har knappat in fel så att exempelvis nio passagerare i en bil under en resa blivit nio olika resor, säger Ulf Berg till DT.

Den utredning som konsult- och revisionsbolaget KPMG nyligen presenterade avser tiden från 2018 då Region Dalarna haft ansvaret för kollektivtrafiken i länet. Men utredningen befarar att problemen har pågått längre än så, åtminstone från 2014.

– Mycket har varit fel. Bland annat har vi fått reda på att personal som tidigare försökt slå larm till ledningen om dessa fel blivit utskällda, säger Ulf Berg till DT.

Samtidigt fortsätter polisutredningen av vad som har hänt och om någon brottslig handling har begåtts.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)