Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Corona: Färre resenärer tillåts på bussar (uppdaterad kl 11.33)

Midttrafik, som svarar för kollektivtrafiken på mellersta Jylland, tillåter inte stående passagerare på bussar och tåg. Foto: Midttrafik.

Sedan den danska regeringen häromdagen gick ut med en uppmaning till medborgarna att pendla mindre och att undvika att resa i rusningstid har danska trafikhuvudmän gått ut med en rad åtgärder. Åtminstone än så länge körs kollektivtrafiken normalt, men antalet resenärer som tillåts i varje buss har reducerats. Även i Norge börjar företag nu begränsa antalet passagerare ombord. Bakom åtgärderna ligger naturligtvis det nya coronaviruset, covid-19.

Här är läget för några danska trafikhuvudmän på torsdagsmorgonen, men läget och åtgärderna kan snabbt förändras:

Midttrafik (huvudman för kollektivtrafiken på mellersta Jylland):

Midttrafik uppmanar människor att endast ta bussen, spårvägen eller färdtjänsten om det är nödvändigt. Resenärerna uppmanas att hålla avstånd till varandra och om möjligt undvika att resa i rusningstid. Den som är sjuk eller misstänker sig vara smittobärare ska inte resa med kollektivtrafiken.

Sedan onsdagen minskar Midttrafik antalet resenärer i varje fordon: endast så många resenärer som det finns sittplatser till får följa med. När sittplatserna är upptagna ska föraren stänga dörrarna och inte släppa på fler resenärer. Man klassar läget som force majeure varför resegarantin inte gäller.

Midttrafik stänger också sitt kundcenter på fredagen och två veckor framöver.

Movia är trafikhuvudman för den danska huvudstadsregionen, utom för pendeltågen.

Liksom Midttrafik råder man resenärerna att undvika rusningstid, hålla avstånd till andra passagerare samt att inte resa om man är sjuk eller misstänker att man är smittad.

De bussföretag som kör för Movia har fått direktiv om att inte ta mer än cirka hälften av bussarnas kapacitet för att undvika trängsel bland passagerarna. Det betyder också att kunder kan få uppleva att bussar kör förbi hållplatserna utan att stanna. Resegarantin gäller inte.

Movia genomför också en stor informationskampanj om coronaviruset med annonsering på skärmar i bussar och tåg, på sin hemsida, på facebook, affischer med mera.

Även Sydtrafik, som är huvudman på södra Jylland, vidtar liknande åtgärder. Antalet passagerare per buss minskas och resenärerna uppmanas att om möjligt undvika rusningstid. Resegarantin gäller inte.

Fynbus, som svarar för kollektivtrafiken på Fyn, genomför liknade åtgärder. Bussarna tar färre passagerare, bara halva kapaciteten, och kommer liksom de övriga huvudmännen endast att i mycket begränsad omfattning kunna sätta in förstärkningsbussar.

Även i Norge börjar man nu införa begränsningar i kollektivtrafiken. I Norges näst största stad, Bergen, begränsas antalet passagerare på buss, spårväg och båtar.

Endast resenärer som får sittplats eller som kan stå så att det är minst en meter till nästa stående får nu stiga på i kollektivtrafiken i Bergen och övriga Vestland fylke. Samtidigt uppmanas alla som kan att cykla eller gå istället för att resa kollektivt. På bussarna blir det förbjudet att stiga på genom framdörren.

På utvalda hållplatser kommer trafikhuvudmannen Skyss att placera ut egen personal och väktare för att se till att det inte blir för trångt ombord på bussar och spårvagnar.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)