Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobben till utökad kamerabevakning i Luleå

Får nej till utökad kamerabevakning. Foto: Ulo Maasing.

Samtidigt som regeringen föreslår att det inte ska behövas tillstånd för kamerabevakning i kollektivtrafiken säger Datainspektionen nej till att Luleå Lokaltrafik, LLT, ska få övervaka bussarna med kamera hela tiden då bussarna är i trafik. Sedan tidigare har LLT tillstånd för inspelning från övervakningskameror i samband med incidenter och i maximalt 60 minuter.

LLT vill ha fyra bevakningskameror i tolv meter långa stadsbussar och fem kameror i ledbussar. Motiveringen är att hindra och förebygga brott ombord på bussarna. Enligt LLT har det exempelvis förekommit att knarkaffärer har gjorts upp på deras bussar.

Men Datainspektionen säger nej med hänvisning till att resenärernas integritet väger tyngre än bevakningsintresset och skriver i sin motivering att ”platsen är inte brottsutsatt i den mening som avses i kamerabevakningslagen ”.

Den 10 mars lämnade dock regeringen en proposition till riksdagen med förslag som gör det enklare att kamerabevaka i kollektivtrafiken, vilket vi tidigare rapporterat om.

Förslaget innebär att det nuvarande kravet på tillstånd för kamerabevakning tas bort. Lagändringarna ska börja gälla den 1 augusti i år. Då kan Datainspektionen inte stoppa kamerabevakningen.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)