Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk Kollektivtrafik: Välkommet om korttidspermitteringar, men mer behövs

Svensk Kollektivtrafiks ordförande Kristoffer Tamsons (M): Viktigt att säkra att operatörer och regioner ges förutsättningar att upprätthålla så mycket trafik som möjligt genom, men också efter krisen. Foto: Ulo Maasing.

Som vi kunde rapportera under gårdagen (klicka här) kommer även trafikföretag som kör upphandlad trafik, likaså kommunala bussbolag att få stöd vid korttidspermitteringar, eller korttidsarbete som det nu heter. Det föreslår riksdagens finansutskott. Det formella beslutet fattas på torsdagen av riksdagen. Från branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik välkomnas stödet.

I det förslag som regeringen tidigare lagt fram var företag som i huvudsak finansieras av allmänna medel (bland annat de som kör upphandlad kollektivtrafik) undantagna från stöd för korttidsarbete, men finansutskottet har alltså vidgat stödet.

– Det är ett bra första steg för att markera att även kollektivtrafiken behöver få förutsättningar att klara krisen. Det räcker dock inte att stärka stödet för de operatörer som av ekonomiska skäl nu kan tvingas till nedskärningar i vissa delar av landet. Än viktigare är att operatörer och regioner ges förutsättningar att upprätthålla så mycket trafik som möjligt genom, men också efter krisen.

– Vi har tidigare framfört behovet av att staten här måste ta ett kliv framåt och signalera vilja till ansvar med ett riktat stödpaket för kollektivtrafiken på samma sätt som man snabbt valde att göra för bankerna, flyget och sjöfarten. Här väntar vi fortsatt på handling från regering och riksdag, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för Svensk Kollektivtrafik till Bussmagasinet.

– Det är positivt med ett beslut i rätt riktning för att hantera den akuta situationen hos våra mindre operatörer. Våra medlemmar måste kunna fokusera på att prioritera arbetspendling i peak och säkerställa att smittspridning undviks, säger Helena Leufstadius, vd på Svensk Kollektivtrafik.

Som vi nyligen rapporterat (klicka här) har det norska Stortinget på tisdagen beslutat om ett öronmärkt miljardstöd till landets regioner som kompensation för minskade biljettintäkter till följd av covid-19-pandemin,

 

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)