Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt för korttidspermitteringar även i upphandlad trafik

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S): Nu gäller korttidspermitteringarna även för verksamhet som finansieras av allmänna medel! Bra och viktigt för transportsektorn där många inom buss- och taxiföretag nu omfattas. Foto: Ulo Maasing.

Även trafikföretag som kör upphandlad trafik liksom kommunala bussbolag ska få stöd för korttidsarbete (eller korttidspermitteringar som det tills nyligen hette). Det föreslår riksdagens finansutskott på måndagen. Utskottet säger också ja till att familjeföretag med anställda familjemedlemmar bör omfattas av reglerna. Det formella beslutet fattas av riksdagen på torsdag denna vecka.

I det förslag som regeringen tidigare har lagt fram var företag som i huvudsak finansieras av allmänna medel (bland annat de som kör upphandlad kollektivtrafik) undantagna från stöd för korttidsarbete, likaså familjeföretag med anställda familjemedlemmar.

Som vi tidigare rapporterat har dock Tillväxtverket gjort en så kallad extensiv tolkning av reglerna när det gäller familjeföretagen. Det innebär att Tillväxtverket har gett klartecken när det gäller anställda familjemedlemmar i familjeföretag. Finansutskottet vill nu även formellt ha in familjeföretagen i lagstiftningen.

Helt nytt är däremot att även verksamheter som i huvudsak är finansierade av allmänna medel också ska omfattas av stödet. Dit hör flertalet av de buss- och taxiföretag som kör trafik som har upphandlats av kommuner och av regionala kollektivtrafikmyndigheter. Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Kommuner och Regioner har begärt ett sådant stöd.

Och nu blir det alltså verklighet.

”Bra komplettering gjord idag, nu gäller korttidspermitteringarna även för verksamhet som finansieras av allmänna medel! Bra och viktigt för transportsektorn där många inom buss- och taxiföretag nu omfattas”, skriver infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på twitter.

Finansutskottet betonar också att det inte kan anses försvarligt att de företag som tar emot statligt stöd för korttidsarbete samtidigt genomför aktieutdelningar.

Det formella beslutet fattas av riksdagen på torsdag, den 2 april och lagändringarna träder i kraft den 7 april. Men stödet för korttidsarbete kan sedan utgå från den 16 mars i år.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)