Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värmland säkrar ekonomin för företag som kör servicetrafik

Värmlandstrafik hjälper de företag som kör servicetrafiken att klara ekonomin i skuggan av covid-19-pandemin. Foto: Värmlandstrafik.

Region Värmland kollektivtrafik är först i landet med att genom ett nytt, tillfälligt avtal, säkra ekonomin för de trafikföretag i regionen som kör servicetrafik, främst färdtjänst och sjukresor. Främst är det taxiföretag som omfattas av den nya lösningen. ”Vi har byggt upp en väl fungerande sjuk- och färdtjänsttrafik under ett antal år och vill inte att samarbetet ska raseras i det allvarliga ekonomiska läge som bolagen befinner sig i”, säger Anders Wahlén, servicetrafikchef i Region Värmland kollektivtrafik.

Avtalen i servicetrafiken bygger på en rörlig ersättning för utförd trafik. företagen får betalt för de körningar de har en kund i fordonet, inte annars. Men bokningarna har rasat i spåren av covid-19-pandemin. Enligt Region Värmland kollektivtrafik är bokningsläget runt runt 40 procent lägre än normalt vilket innebär att företagens intäkter minskat med motsvarande belopp.

– Vi vet att det är ett allvarligt läge för våra upphandlade bolag och eftersom det i nuläget är oklart om bolagen kan utnyttja regeln om korttidspermittering har vi beslutat ersätta dem på detta sätt, säger Anders Wahlén.

Det är i nuläget oklart om taxiföretagen kan utnyttja de statliga ersättningarna eftersom verksamheten är baserad på allmänna medel. Ersättningen, som baseras på normalt trafikläge under motsvarande månader förra året, uppgår till en fast ersättning på 75 procent av intäkterna i ordinarie trafik. Det tillfälliga avtalet gäller i första hand från mars till och med juni och är ett av de första i landet av denna typ.

– Den här åtgärden i kombination med fordonschemajusteringar och att företagen har en lägre bränslekostnad, gör att vi bedömer att de ges en chans att klara den tuffa perioden, bedömer Anders Wahlén.

Sjuk- och färdtjänstresor har i Coronasmittans spår minskat med 40 procent hittills och bedömningen är att minskningen kommer fortsätta när planerade besök och behandlingar ställs in eller skjuts på framtiden.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)