Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Dansk samsyn önskas i Sverige

Nu får de företag som kör skolskjuts i Danmark ersättning enligt sina trafikavtal, trots att skolorna är stängda. Tidigare har det varit klart att motsvarande gäller för företag som kör allmän kollektivtrafik. Bussföretagen efterlyser en liknande lösning i Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Det är nu klart att såväl de trafikföretag som kör upphandlad kollektivtrafik som skolskjutsar som de som kör allmän kollektivtrafik får betalt enligt sina avtal med kollektivtrafikmyndigheter och kommuner. I Danmark. Sveriges Bussföretag efterlyser en liknande lösning även här i landet.

Den danska buss- och taxibranschens organisation Dansk Persontransport har nu kommit överens med Kommunernes Landsforening (motsvarar SKR, Sveriges Kommuner och Regioner) om hur trafikföretagen ska betalas under den pågående coronakrisen. Överenskommelsen innebär att de danska kommunerna ska fortsätta att betala enligt avtal för planerad körning för exempelvis skolskjutsar och färdtjänst under krisen. Detta trots att bland annat skolorna är stängda.

Ersättningen minskas med uteblivna kostnader för trafikföretagen för drivmedel, fordonsunderhåll samt eventuell statlig kompensation som företagen får med anledning av den danska regeringens krispaket för företagen.

Överenskommelsen är i princip identisk med den överenskommelse som Danmarks buss- och taxiförbund Dansk Persontransport redan tidigare ingått med de danska regionala kollektivtrafikmyndigheterna och som gäller den upphandlade allmänna kollektivtrafiken.

– I Danmark finns en samsyn mellan representanter för beställare och trafikföretag om vikten av att tillsammans värna kollektivtrafiken så att den fungerar både under coronakrisen och när samhället ska ställa om till ett normalläge igen. Det är en inställning som vi skulle vilja etablera även i Sverige, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

– Det var härligt med ett snabbt svar från Kommunernes Landsforeniong som visar att de går på samma linje som Dansk Persontransport. Genom att säkra betalningen från kommunerna är vi med och säkrar att danskarna kan färdas till skolor, dagcentra och så vidare när coronakrisen är över, kommenterar Michael Nielsen, vd för Dansk Persontransport.

Läs mer om överenskommelsen på Dansk Persontrafiks hemsida genom att klicka här.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)