Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu stänger även Kalmar Länstrafik framdörren

Nu stänger även Kalmar Länstrafik framdörren på bussarna. Foto: KLT.

Bland de sista i landet stänger nu även Kalmar Länstrafik framdörren på sina bussar för på- och avstigning. Detta sedan länstrafiken har fått ett förhandsbesked att Arbetsmiljöverket kommer att besluta att de främre dörrarna på de större bussarna i länet ska hållas stängda. Arbetsmiljöverkets beslut är tänkt att gälla från den 8 maj, men Kalmar Länstrafik (KLT) kommer att stänga framdörrarna från och med tisdag den 5 maj.

KLT anser att tiden fram tills dess behövs för information till skolor, resenärer och trafikföretagen så att dessa ska hinna göra de anpassningar som behövs.

Det var i mitten på april som fackförbundet Kommunal begärde att Arbetsmiljöverket skulle förbjuda öppna framdörrar på bussarna i Kalmar län med hänvisning till covid-19-pandemin.

Förbudet gäller enbart de bussar som har två dörrar eller fler. Däremot är det fortsatt tillåtet att stiga på och av framtill på de bussar som bara har en dörr.

– Vi välkomnar ett sådant beslut från Arbetsmiljöverkets då det innebär att de mindre fordonen med en dörr fortsatt kommer att kunna användas. Det är framförallt många skolbarn som åker med dessa fordon och vi vill inte försvåra deras resa till och från skolan, säger Christer Holmgren, trafikdirektör vid KLT.

Förutom att stänga framdörrarna på de större bussarna kommer även en markering att sättas upp vid den andra stolsraden ombord som tydligt hindrar resenärer från att gå fram till föraren.

Kunder ska fortsatt ha en giltig biljett när de åker med Kalmar länstrafik.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)