Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängning av YKB välkomnas av branschen

Caj Luoma, Transportföretagen: Förlängning av YKB välkommet, men frågan brådskar. Foto: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar att regeringen föreslår en förlängning av giltighetstiden för förares yrkeskompetensbevis, YKB, vilket vi tidigare under torsdagen rapporterat om. Men det är bråttom att genomföra förändringen, manar Transportföretagen som har arbetat med frågan sedan covid-19-pandemin bröt ut.

”Ett flexibelt regelverk är en förutsättning för att transportsektorn ska klara krisen. Regeringen ska enligt förslaget få besluta om undantag i sex månader från kravet på yrkeskompetensbevis för de som haft ett yrkeskompetensbevis vars giltighetstid löpt ut under perioden 1 mars 2020–31 maj 2020”, skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

– Det är ett välkommet besked vi möts av om att regeringen vill förlänga giltighetstiden för YKB nu under coronapandemin. Beslutet är av central betydelse och vi har jobbat med frågan sedan krisen bröt ut men det brådskar annars kan 10 000 yrkesförare stå utan behörighet att köra transporter. Vi vill att regeringens förslag till regellättnad tar höjd för att kunna möta en utdragen kris och att det nya regelverket, i en sådan situation omfattar även förare vars YKB löper ut efter den 31 maj, säger Caj Luoma chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Transportföretagen vill också att utbildningar ska kunna ges på dispens, i synnerhet om coronakrisen blir långvarig.

– Vår förhoppning är att regeringen även tar med möjligheten om att YKB utbildningarna ska kunna ges på distans. Det skulle vara extra viktigt om krisen blir långvarig, säger Caj Luoma.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)