Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskt Näringsliv: Danskt stödpaket skulle rädda svenska företag och jobb

Kontantstöd till företag enligt dansk modell skulle rädda många företag och arbetstillfällen, anser Svenskt Näringsliv. Bild: Riksbanken.

Svenskt Näringsliv ställer sig nu fullt ut bakom den danska modellen med stöd till företagen i spåren av Coronakrisen som Sveriges Bussföretag och Transportföretagen länge har pläderat för. Svenskt Näringsliv konstaterar att med dagens system i Sverige kommer 16 – 17 procent av företagen att gå i konkurs efter två månaders stillestånd.

– Men med det danska systemet så skulle vi kunna lyfta bort omkring 75 procent av stilleståndskostnaderna, säger Johan Kreicbergs, ekonom på Svenskt Näringsliv till Ekoredaktionen på Sveriges Radio.

Han menar att en fördel med den danska modellen är att stödet är uppbyggt i trappsteg beroende på hur stor del av omsättningen som försvunnit, något som ger företagen en god chans att övervintra under krisen. Det skulle i Sverige, enligt Svenskt Näringslivs kalkyler, rädda företag med över 400 000 anställda. Kostnaden för staten skulle vara cirka 100 miljarder kronor. På Svenskt Näringslivs hemsida säger Johan Kreicbergs att det är en liten summa med tanke på de positiva effekterna och Sveriges starka finanser.

Danmark utökade för övrigt kontantstödet till företag efter en överenskommelse mellan samtliga politiska partier i Folketinget.

Ursprungligen införde Danmark ett direkt stöd till danska företag som tappat mer än 40 procent av sin omsättning för att täcka fasta kostnader. Nu har tröskeln sänktes till 35 procent.

Det danska stödet innebär att företag som förlorat 35 – 60 procent av omsättningen kan få stöd till 25 procent av de fasta kostnaderna. Om den minskade omsättningen ligger i intervallet 60 – 80 procent utgår kontantstöd till de fasta kostnaderna med 50 procent. För företag som förlorat mer av sin omsättning, vilket gäller många bussresearrangörer och turistbussföretag, är kompensationen för de fasta kostnaderna 80 procent.

Danmark höjer också maxbeloppet för det kontantstöd ett företag kan få från 60 till 110 miljoner kronor för perioden 9 mars – 8 juli. Klicka här för att läsa mer om det danska kontantstödet.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. 4,6 milliards de bénéfices pour Keolis - serrurerie-meaux.fr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)