Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kontantstöd till företag utökas – i Danmark

Samtliga politiska partier i det danska Folketinget har ställt sig bakom ett utökat stöd till företagen. Uppgörelsen applåderas av den danska buss- och taxibranschen. Foto: Mattias Schalk/Wikimedia Commons.

De politiska partierna i den danska riksdagen, Folketinget, har i helgen enats om att öka kontantstödet till företagen på grund av coronakrisen. Inte minst för buss- och taxinäringen är det utvidgade stödet välkommet. Sveriges Bussföretag och Transportföretagen har redan tidigare lyft fram Danmark som ett gott exempel, men hittills inte mötts av någon förståelse från regeringen. I Danmark applåderas det utvidgade stödet av branschen. ”Tack regeringen. Det här är en god nyhet för många buss- och taxiföretag”, kommenterar de danska buss- och taxiföretagens organisation Dansk PersonTransport, på twitter.

Samtliga politiska partier i Folketinget enades på lördagen om att förlänga stödet till företagen med en månad, till den 8 juli. Samtidigt utvidgas möjligheterna för företagen att få kompensation för fasta kostnader. Syftet är, enligt ett gemensamt pressmeddelande från den danska regeringen och de övriga politiska partierna, att hindra att hindra avskedanden och konkurser.

Ursprungligen enades de politiska partierna i Folketinget redan den 19 mars om omfattande stödpaket till landets löntagare och företag. Nu justeras stödpaketen så att fler företag, arbetsplatser och enskilda näringsidkare kan få stöd.

Utökningen består av en rad åtgärder. Flera av dem innebär stärkta möjligheter för buss- och taxiföretag att ta sig igenom coronakrisen. Ursprungligen införde Danmark ett direkt stöd till danska företag som tappat mer än 40 procent av sin omsättning för att täcka fasta kostnader. Nu sänks tröskeln till 35 procent.

Stödet innebär att företag som förlorat 35 – 60 procent av omsättningen kan få stöd till 25 procent av de fasta kostnaderna. Om den minskade omsättningen ligger i intervallet 60 – 80 procent utgår kontantstöd till de fasta kostnaderna med 50 procent. För företag som förlorat mer av sin omsättning, vilket gäller många bussresearrangörer och turistbussföretag, är kompensationen för de fasta kostnaderna 80 procent.

Danmark höjer också maxbeloppet för det kontantstöd ett företag kan få från 60 till 110 miljoner kronor för perioden 9 mars – 8 juli.

För att få stödet har det hittills krävts att ett företag har fasta kostnader på 25 000 danska kronor under tre månader. Nu sänks gränsen till 12 500 danska kronor under tre månader, något som kan hjälpa många taxiföretag.

Avtalet mellan de politiska partierna innehåller därtill en rad andra punkter. Bland dessa är att vissa företag, bland andra taxiföretag och andra transportföretag, får skjuta upp inbetalningarna av arbetsgivaravgifterna för det andra och tredje kvartalet, likaså kan vissa små och medelstora företag få inbetald moms utbetald som räntefritt lån.

”Förlängningen av stödpaketen till den 8 juli samt utvidgningen av stödet till företag med upp till 25 anställd liksom en nersättning av kravet på fasta kostnader till 12 500 kronor är goda nyheter för många buss- och taxiföretag. Tack regeringen och Folketingets partier”, kommenterar den danska buss- och taxibranschens organisation Dansk PersonTransport på twitter.

Klicka här för att läsa den danska regeringens eget pressmeddelande (på danska) om avtalet. Där kan du också ladda ner avtalet i sin helhet.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)